Tomislav Tomašević: “Primopredaju očekujemo u petak u 8 sati”

Novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak u 10:30 sati obratit će se medijima.

Na konferenciji ispred Gradskog poglavarstva govorit će i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Tijek konferencije:

“Hvala svima koji su nam dali podršku. Ostvarili smo premoćnu pobjedu i građani su pokazali da ćele promjene. Predano ćemo raditi u javnom interesu. Vodili smo sadržajnu kampanju. Važno je s pozicije nove gradske vlasti što su prioriteti. Ubrzat ćemo poslije potresnu obnovu, zatvoriti ćemo Jakuševac, unaprijediti vodovod i javni promet, modernizirat vrtiće i škole, poboljšati primarnu zaštitu”, rekla je na početku konferencije Danijela Dolenec.

“I ja želim zahvaliti, dobili smo veliko povjerenje. Osjećamo veliku odgovornost. Danas je zadnji dan za rok za žalbu, ako sve prođe u redu očekujemo da će u petak u 8 biti primopredaja vlasti, bit će to prviput nakon 20 godina. Tom prilikoom ćemo dobiti zapisnik o primopredaju, to ce biti više stotina stranica, dobit ćemo i financijsko preliminarno izvješće. Upoznavat ćemo se s pročelnicima, imat ćemo sastanke s njima 1 na 1, vidjeti kakva je sistematizacija radnog mjesta i tek tada ćemo vidjeti što dalje.”, rekao je novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dodao je da će im trebati neko vrijeme da analiziraju izvješća. “Neki pročelnici i šefica Holdinga najavili su ostavke. Očekujem civilizirani prijenos vlasti. Isto tako imat ćemo sastanak s SDP-om. Oko 20 lipnja očekujemo konstituirajuću sjednice skupštine. Sljedeći ponedjeljak ćemo imati sastanak sa svim strankama koje su ušle u skupštinu”, poručio je.

Upitan o najavi Sandre Benčić, da će doći do smjena Tomašević kaže da prvo žele sa svima razgovarati, pa će nakon toga donositi odluke.

Na pitanje o sistematizaciji rada kaže: “Prvo moramo vidjeti sve, o smanjivanju ureda, to mora odlučiti gradska skupština, to je tema razgovora s SDP-om, ići ćemo u etapama. Ključno je da gradska poduzeća formiraju. Ne bih htio ništa prejudicirati. Mi ćemo o svemu informirati javnost, ali prije svega moramo razgovarati s partnerima. Ne želim prijedloge iznositi u javnost i raditi pritisak.”

“Bi li vam bio problem kada bi pročelnici inzistrati da odrade mandat do kraja?”, upitan je Tomašević. Odgovorio je da vjeruju da će u razgovoru s pročelnicima doći do rješenja. “Rješenja postoje. Sve više se povećava broj pročelnika koji su spremni dati mandat na raspolaganje”, poručio je.

Na pitanje kad će biti gotovi pregovori s SDP-om, kaže: “Razgovori s SDP-om će tek započeti. Predsjednik skupštine je opcija, to je uobičajeno da partner koji ima manje zastupnika dboije to mjesto, ali to neće biti jednostrana odluka.”

Rada Borić će, dodao je, biti gradska zastupnica. “Ima iskustvo, želi se posvetiti radu u gradskoj skupštini, na njeno mjesto će vjerojatno doći Ivana Kekin u Sabor. Ja ću danas staviti svoj mandat u mirovanje”, rekao je.

Sumnja, dodaje, da će biti godišnjih odmora. “Čeka nas ogroman i vrlo dinamičan organizam, to je kao da preuzmete kormilo aviona u letu i onda ga još usput u letu idete popravljati”.

Još uvijek nisu, kaže Tomašević, izabrali tvrtku koja će raditi vanjsku reviziju. “Napravili smo prijedlog opisa posla i kriterija, dok ne vidimo izvješće ie ne vidimo stvarno stanje. Nakon tih razgovora i izvješća ćemo i modificirati možda prijedloge. Revizija će biti u etapama, prvi uprava, pa Holding pa ustanove…”, rekao je.

Upitan je li mu čestita predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i kopira li HDZ, Tomašević odgovara: “Naravno da ne… Izjava da mi imamo nešto protiv Hrvatske, imamo protiv ovakve Hrvatske koja ne funkcionira… Koliko znam nisam još dobio čestitku niti smo se čuli, ali volio bih da jedan od prvih bude sastanak s premijerom jer imamo brojne projekte u kojima je nužno partnerstvo s državom. U prvom tjednu očekujemo sastanka s pročelnikom, ali i s ključnim institucijama. Izborna pravila su drugačija. Ovdje je to jedna izborna jedinica. Mi imamo veliki legitimitet, oko 200 tisuća glasova nitko nije dobio na lokalnim izborima… ja bih volio da je bila veća izlaznost u drugom krugu, uvijek je manja jer neki od favorita otpadnu…”

“Zahvaljujem onima koji su nam dali glas i onima koji nisu jer ćemo se truditi da i njihovo povjerenje dobijemo”, rekao je.

Upitan što ne valja u Hrvatskoj, odgovorio je: “Po nama ne valja to što ona stagnira i prožeta je korupcijom, postoje kriteriji a jedan od glavnih je stranačka iskaznica. Mi želimo da pravila vrijede za sve, da nema nedodirljivih… Miželimo vodit primjerom. Očekujemo da se komunalni redari prema svima se isto ponašaju”.

Komentiraj