Tomislav Sokol: “Ključno je da Europska unija djeluje jedinstvenije nego ikad”

Zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol u srijedu je sudjelovao na plenarnoj raspravi Parlamenta na kojoj se raspravljalo o strategiji cijepljenja protiv koronavirusa.

“Ono što je ključno je da Europska unija djeluje jedinstvenije nego ikad te sankcionira eventualne prekršitelje ugovornih odredbi kako bi zaštitila interese svojih građana i vlastiti kredibilitet’, kazao je Sokol te istaknuo da Europska unija mora zaštititi interese svojih građana.

“Svi bismo željeli da cijepljenje napreduje brže. U tu svrhu, posebno pozdravljam mehanizam transparentnosti kojeg je predstavila Komisija. Moramo znati pokušava li netko izvoziti cjepiva izvan Europe, dok u državama članicama traju poteškoće s isporukom”, rekao je Sokol, ali je i naglasio da u slučaju potrebe javnog zdravlja ni zabrana izvoza ne smije biti isključena.

“Zajedničkom nabavom izbjegnuto je rivalstvo među državama članicama, čime je ekonomski slabije razvijenim državama članicama omogućen jednak pristup cjepivu. Time je Unija pokazala da u Europi nema građana prvog i drugog reda, što je izuzetno važna poruka”, podsjetio je Sokol na važnost europske solidarnosti.

“Ono za što je inače potrebno četiri do deset godina, mi smo uspjeli proizvesti za deset mjeseci. Cjepiva imaju i do 400 sastojaka i nije ih lako proizvesti. Cilj je da do kraja ljeta 70% odraslog stanovništva bude cijepljeno”, rekla je na zajedanju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te istaknula da je do veljače u Poljskoj cijepljeno 94% medicinskog osoblja, a u Italiji je do sada cjepivo primilo više od 4% stanovništva.

Podsjetimo, Europska komisija ranije je izjavila da je u mjesec dana u Europskoj uniji cijepljeno 12 milijuna građana. U istom razdoblju, 18 milijuna doza cjepiva dostavljeno je državama članicama. Za očekivati je da će tijekom veljače u Europskoj uniji biti dostavljeno 33 milijuna doza cjepiva, a u ožujku njih još 55 milijuna. To je ukupno 100 milijuna doza cjepiva u prvom tromjesečju 2021, navedeno je u priopćenju Kluba zastupnika u europskom parlamentu.

Komentiraj