Tomislav Sokol: Geopolitička uloga Hrvatske puno je važnija nego prije rata u Ukrajini

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol izjavio je u ponedjeljak za HRT kako je geopolitička uloga Hrvatske puno veća nego prije rata u Ukrajini.

Pokazalo se da je Hrvatska najpouzdaniji zapadni saveznik u ovom dijelu Europe, dok Mađarska i Srbija pokušavaju sjediti na dvije stolice, kazao je Sokol.

Činjenica je, dodao je, da je rat u Ukrajini doveo do potrebe za vrlo jasnim pozicioniranjem te da prostor zapadnog Balkana ne može ostati nedefiniran. “Jer ako se tu zapadne sile, SAD i EU, neće aktivnije uključiti, onda će tu jačati utjecaj Rusije, Turske, arapskih država, Irana, Kine i tako dalje”, rekao je Sokol.

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula rekao je da je ovo prva vanjska kriza od 2008. godine koja je pogodila EU, a da je pogodovala politici proširenja, a ne smanjila apetit za pridošlicama. “Politika proširenja dosad je bila najbolji jamac širenja europskog utjecaja i stabilnosti i možemo kazati da je Vladimir Putin napravio više na obnovi politike proširenja EU-a i širenju NATO-a nego možda svi zagovornici iznutra”, rekao je Picula.

Picula je među ostalim ustvrdio da Crna Gora postaje sve više nalik BiH te da je već mjesecima trese ozbiljna kriza institucija, a i Sokol je rekao da je situacija ondje vrlo zabrinjavajuća, dodajući da “vidimo što se događa kad prosrpske i proruske snage zajednički rade na destabiliziranju jedne države”.

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić odluku o odobrenju statusu kandidata za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini ocijenio pozitivnom, dodajući da bi bilo dobro da je do nje došlo i ranije, a komentirajući sklapanje nove koalicije na državnoj razini rekao je da s pravom vlada određena doza optimizma.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]