Boris Scitar/PIXSELL

TOLUŠIĆ: Cilj je zaštititi domaću proizvodnju hrane

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je na prvoj sjednici Stručnog savjeta za mlijeko, održanoj u srijedu, da je njegov primarni cilj zaštititi domaću proizvodnju hrane, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Na sjednici, koja je okupila proizvođače, otkupljivače i prerađivače mlijeka, raspravljalo se o poteškoćama s kojima se suočavaju proizvođači i otkupljivači mlijeka. Kao najveće prepreke dobrom poslovanju izdvojene su: niska otkupna cijena, neregulirano tržište i europski tržišni viškovi kojima je preplavljeno naše tržište.

Proizvođači predlažu sustavno rješavanje nagomilanih dugogodišnjih problema, revitalizaciju proizvodnje mlijeka, što brže donošenje zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, te jačanje uloge proizvođačkih organizacija. Apeliraju na žurnu reakciju ministra i Ministarstva jer je, kako su istaknuli, neizdrživo raditi i proizvoditi u ovim uvjetima i po ovakvim cijenama.

U Hrvatskoj je u 2015. isporučeno 513 tisuća tona mlijeka, a ova bi godina mogla biti završena s isporukom manjom od 500 tisuća tona. Broj proizvođača također je u stalnom padu i u rujnu ih je bilo svega 7016, a negativan trend bilježi i stočni fond. Broj mliječnih krava pao je na 169.864 grla. Pozitivan je jedino podatak o povećanju mjesečne proizvodnje po isporučitelju koji iznosi 5321 kilogram, to je na godišnjoj razini rast od gotovo 13 posto. Otkupna cijena kreće se u rasponu od 2,16 do 2,24 kuna za kilogram, navodi se u priopćenju.

Ministar pozvao članove Savjeta da do 18. studenoga dostave konkretne prijedloge

Proizvođači mlijeka predlažu da se PDV od 5 posto na konzumno mlijeko izravno usmjeri proizvođačima mlijeka te da se otkupna cijena mlijeka veže uz Europsku uniju, što znači da kada cijene padaju u EU tada padaju i u Hrvatskoj, a kada rastu trebaju rasti i kod nas. Također pozivaju na uvođenje interventne mjere u okviru izravnih plaćanja u kojoj će isplata biti po grlu, a ne samo po količini mlijeka. Proizvođači mlijeka također traže izmjene Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka, te osnivanje Odbora za praćenje provedbe mjera uređenja tržišta u okviru Ministarstva poljoprivrede.

„Sektor mljekarstva svjedoči da su i primarna proizvodnja i prehrambena industrija bile potpuno nespremne za utakmicu na zajedničkom tržištu EU. Moj primarni cilj je zaštititi domaću proizvodnju hrane“, izjavio je ministar Tolušić.

Ministar je najavio da će se druga sjednica Savjeta održati već krajem sljedećeg tjedna te je pozvao članove neka do 18. studenoga Ministarstvu dostave konkretne prijedloge koji bi mogli pomoći u zaustavljanju negativnog trenda u proizvodnji mlijeka.

„Samo zajedničkim snagama i pameću možemo preokrenuti negativne trendove, no tome svi moramo dati svoj doprinos. Trebaju nam konkretne, provedive i učinkovite mjere s ciljem poboljšanja gospodarskog položaja proizvođača mlijeka na tržištu“, zaključio je ministar Tolušić.

Komentiraj