Todoriću počinju dva suđenja, a Sanadera i HDZ čeka Fimi media

Sanader bi 2020. mogao doznati što o njegovim presudama misle Vrhovni i Ustavni sud .

Dok mu je 30. prosinca vijeće zagrebačkog Županijskog suda izricalo nepravomoćnu presudu u aferi Ina-MOL, kojom je nepravomoćno osuđen na još jednu kaznu od šest godina zatvora, bivši premijer Ivo Sanader, vrijeme je provodio u Krapinskim Toplicama.

Odjeven u trenirku, sjedeći na stolici, telefonirao je u hodniku koristeći se telefonskom govornicom. Iako taj prizor izgleda malo retro, stvar je u tome da se Sanaderova rehabilitacija koljena odvija pod budnom paskom pravosudnih policajca. Jer na rehabilitaciju u Krapinske Toplice dovezen je iz Remetinca, u kojem služi kaznu od šest godina zatvora koja mu je izrečena u aferi Planinska, piše Večernji list.

Pravosudna 2019. tako je završila sa Sanaderom, a u 2020. Sanader će, kao i mnogi drugi političari svih stranačkih boja, i dalje biti čest gost suda na Zrinjevcu. Naime, u siječnju bi mu se trebalo nastaviti suđenje za Fimi mediju, u kojoj je optužen i HDZ. Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud.

Sljedeća godina za Sanadera bi u pravosudnom smislu mogla biti važna. Vrhovni će sud valjda odlučiti o žalbama na druge dvije njegove presude; osuđujuću u aferi Hypo i oslobađajuću aferi HEP-Dioki. Osim toga, zbog Planinske je podnio ustavnu tužbu, uz nadu da će Ustavni i ovaj put odlučiti u njegovu korist. Odnosno da će mu ukinuti pravomoćnu osuđujuću presudu, kao što je to 2015. napravio u slučaju Ina-MOL.

Ako bi se to dogodilo, Sanader bi imao šanse da izađe iz Remetinca, pod uvjetom, da mu nedavna presuda za Ina-MOL ne postane pravomoćna. No kako je ta presuda tek donesena, a njezino obrazloženje tek treba biti napisano, za što sud ima rok od tri mjeseca, te poznavajući način rada Vrhovnog suda, teško da će se o žalbama raspravljati prije kraja 2020.

Osim Sanaderu, u pravnom smislu, 2020. mogla bi biti burna i Milanu Bandiću. Dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku nastavlja se suđenje za aferu Agram, koje će u siječnju početi iz početka. Razlog je tome to što će se postojećem spisu ponovno pripojiti dio spisa koji se odnosi na optužbe vezane za zbrinjavanje otpada u Zagrebu.

Taj je dio optužnice bio vraćen USKOK-u na doradu, a nakon što su optužbe postale pravomoćne, spis će opet postati sastavni dio suđenja za aferu Agram. To bi suđenje možda moglo biti okončano tijekom iduće, izborne, godine u koju Bandić ulazi dobrano poljuljan kampanjom koju protiv njega vodi Dario Juričan.

Juričan je bio predsjednički kandidat koji se zalaže za “korupciju svima, a ne samo njima”, a u travnju bi trebao predstaviti i svoj film “Kumek”, koji se bavi načinom na koji Bandić i njegovi suradnici, od kojih će znatan broj tijekom 2020. također često pohoditi zgradu suda na Zrinjevcu, vode Zagreb. No apsolutna “zvijezda” na Zrinjevcu će iduće godine biti Ivica Todorić, najveći hrvatski tajkun, protiv kojeg bi uskoro trebala biti okončana istraga u aferi Agrokor.

Nakon toga trebala bi biti podignuta optužnica pa je realno očekivati da bi suđenje Todoriću i ostalima koji se terete da su taj koncern oštetili za 1,1 milijardu kuna moglo početi u jesen 2020. Osim suđenja za aferu Agrokor, Todorića čeka i postupak za plaćanje fiktivnih usluga, kojima je Agrokor oštećen za milijun eura.

Komentiraj