Tko je Hrvat koji je vodio hakerske napade?

Pixabay

Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je objavilo kako je cyber policija otkrila i uhitila 19-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je vodio najveći svjetski ilegalni internetski servis za DDoS cyber-napade. O tom se slučaju oglasila i britanska policija.

Prema neslužbenim informacijama mladić živi u Zaprešiću, zove se Kristian. Ima 19 godina. Na Facebook profilima njega i njegovih partnera, prijatelji ostavljaju komentare: “RIP”, “Nastavit ćemo vaš posao”.

Završio je Poštansku i telekomunikacijsku školu, a susjedi i kolege znaju ga kao vrsnog informatičara.

Podatke o hrvatskom cyber kriminalcu ne otkriva ni Europol koji je podržavao akciju u kojoj su sudjelovale policije više zemalja. No, Europol otkriva da su se administratori servisa na kojem su se mogli unajmiti napadi, osim u Hrvatskoj, nalazili i u Velikoj Britaniji, Kanadi i Srbiji, prenosi portal Index.

Osim Kristiana uhapšen je i Jovan M. iz Prokuplja koji je na svom Facebook profilu i pisao da radi u Webstresseru. Webstresser je povezan s više od četiri milijuna cyber-napada širom svijeta, uključujući i napade na neke od najvećih banaka u Velikoj Britaniji.

Britanska policija je izvijestila kako su nakon istrage koju je vodila njihova Nacionalna agencija za zločine u suradnji s Nacionalnom policijom Nizozemske u Nizozemskoj, Njemačkoj i SAD-u zaplijenjeni serveri. Policija je prekinula rad servera što je dovelo do gašenja sajta.

Izvijestili su i kako su, uz 19-godišnjaka koji je uhićen u Hrvatskoj, osumnjičenici uhićeni i u Srbiji, Nizozemskoj i Škotskoj.

Cyber policija ugasila najveći servis za DDos napade

Komentiraj