Tko će zamijeniti rusku plaćeničku vojsku Wagner? Stručnjaci složni: “Ruski plaćenici su ovdje da ostanu”

Autor:

EPA/YURI KOCHETKOV

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin je mrtav, a sudbina njegove Wagner grupe, najozloglašenije ruske privatne vojne kompanije, još je upitna.

“Ne mogu vam sada ništa reći, ne znam”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov o budućnosti Wagnera, dva dana nakon što su Prigožin i njegovi čelnici poginuli u avionskoj nesreći za koju zapadni dužnosnici tvrde da je izazvana eksplozijom.

Izvori tvrde kako su Wagnerovi borci testirani u bitkama previše vrijedni da bi se tek tako raspustili.

Od 2014. Wagner je zaposlio tisuće iskusnih boraca različitih profila. Neki su diplomirali u elitnim vojnim i obavještajnim jedinicama, neki su se borili za Moskvu u čečenskim ratovima, a neki su potekli iz kriminalnih grupa koje su nikle nakon raspada Sovjetskog saveza 1990-ih.

Prošle godine Wagner je angažirao i desetke tisuća zatvorenika iz ruskih zatvora kojima su obećane pozamašne plaće i predsjednička pomilovanja, ali su uglavnom korišteni u onome što je poznato kao “marševi mesa” na ukrajinske položaje, tako da su samo rijetki preživjeli.

Ipak, pitanje koje mnogi postavljaju je hoće li Kremlj pokušati sačuvati Wagner pod novom upravom – ili stvoriti identičnu repliku. Obje opcije za sada se čine teško izvedivima.

“Wagner je bio mnogo više od običnog PMC-a”, rekao je za Al Jazeeru John Lechner, američki autor koji piše knjigu o Prigožinu, u kojoj sažima godine istraživanja u Africi, na Bliskom istoku, Rusiji i Ukrajini. “Zaista ne postoji nitko sličan tko bi ga mogao zamijeniti u skorije vrijeme.”

Glavni ukrajinski vojni stručnjak se slaže.

“Wagner je jedinstven na svoj način i to treba priznati Prigožinu”, rekao je za Al Jazeeru general-pukovnik Ihor Romanenko, bivši zamjenik načelnika Glavnog zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski vrh “teško da će moći formirati nešto slično u bliskoj budućnosti”, rekao je Romanenko.

Razdvojit će ljude, proces je već u toku”, rekao je. “Neki će biti smijenjeni, neki otpušteni. Neki će prijeći u druge strukture, neki bi mogli biti zainteresirani da ostanu jer su dobro obučene jurišne jedinice.”

“Najkvalificiraniji dio njih dobit će bjelorusko državljanstvo i bit će integriran u bjeloruske strukture za provođenje zakona”, rekao je za Al Jazeeru Igar Tiškevič, analitičar rođen u Bjelorusiji, koji se nalazi u Kijevu.

Lukašenko će pokušati prisiliti ostatak Wagnerovih boraca da se vrati nazad u Rusiju, gdje vojska, obavještajne službe i državne kompanije već pokušavaju popuniti vakuum koji je ostavila Prigožinova smrt, rekao je Tiškevič.

Na primjer, Lukoil, druga po veličini ruska energetska kompanija, već dugo ima svoju vlastitu zaštitarsku firmu koju su pokrenuli bivši činovnici specijalnih obavještajnih operacija KGB-a iz sovjetske ere.

Slično tome, sigurnosne kompanije povezane s Putinovim saveznicima ili energetskim divovima pod kontrolom Kremlja održavale bi kontakt s onim što je ostalo od Wagnera kako bi razvile vlastite privatne vojne kompanije, rekao je.

Neki Wagnerovi borci radije bi zadržali svoju nezavisnsot i “pretvorit će se u standardnu grupu plaćenika ili privatnu vojnu kompaniju”, rekao je Tiškevič.

U okviru ruskog zakona, privatne vojne kompanije i dalje su ilegalne, zbog čega njihovi sponzori ili članovi podliježu kaznenom progonu ako ne poslušaju Moskvu kao što je to učinio Prigožin. Ipak, nijedan ga nema šanse zasjeniti.

“Ima dosta vojnog talenta među ostalim zapovjednicima, ali Prigožinova karizma, njegova sposobnost da spoji stvari kao logističar, kao menadžer – to bi im bilo teško zamijeniti u jednom čovjeku”, rekao je Lechner.

Ipak, rat u Ukrajini – zajedno s ruskim ambicijama u drugim dijelovima svijeta održat će Wagner na životu.

“Ruski plaćenici su ovdje da ostanu”, rekao je Lechner. “Možda je u manje karizmatičnom obliku, ali oni su stvorili tržište za sebe, a vjerojatno i za druge.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.