Tisuće ljudi okupile su se na nogometnom stadionu u Soweti, predgrađu Johannesburga, u subotu kako bi odali posljednju počast ikoni borbe protiv apartheida Winnie Madikizela-Mandeli, bivšoj supruzi Nelsona Mandele, koja je umrla 2. travnja nakon duge bolesti u 82. godini.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa govorit će na sprovodu Madikizela-Mandele. Bivši predsjednici Jacob Zuma i Thabo Mbeki također će nazočiti sprovodu i komemoraciji.

Bivšoj Mandelinoj supruzi upriličen je državni sprovod. Prekriven zastavom Južnoafričke Republike, lijes su do stadiona nosili vojnici. Kćeri Madikizela-Mandele mirno su stajale okružene uglednicima i dužnosnicima dok je zbor izvodio nacionalnu himnu i omiljene pjesme njihove majke.

Winnie Madikizela-Mandela bit će pokopana poslijepodne na groblju Fourways.

Madikizela-Mandela nekoliko je puta završila u zatvoru zbog uloge u borbi protiv bjelačke manjinske vlasti i vodila je kampanju za oslobađanje svog supruga kod kuće i u inozemstvu.

Međutim, njezin brak s Mandelom počeo se raspadati u godinama nakon što je oslobođen iz zatvora 1990. Razveli su se 1996., gotovo četiri desetljeća nakon što su se vjenčali. Zajedno su dobili dvoje djece.

I dok je nekoć bila slavljena kao majka ‘nove’ Južnoafričke Republike, nasljeđe Winnie Madikizela-Mandela kao heroine anti-apartheida nestalo je kada je otkriveno da je ona bezobzirni ideolog, spremna žrtvovati zakone i živote.

Njezine beskompromisne metode i odbijanje da oprosti bile su u oštroj suprotnosti s pomirbom koju je zagovarao njezin suprug dok je radio na uspostavi stabilne, pluralističke demokracije.

Winnie je dobar dio nekadašnjeg ugleda izgubila kada je 1991. osuđena za sudioništvo u otmici i ubojstvu 14-godišnjeg dječaka, navodno policijskog doušnika. Šestogodišnja zatvorska kazna u žalbenom je postupku na kraju pretvorena u novčanu kaznu.

Ona i suprug su se razdvojili 1992., a njezin je ugled dodatno pao kada ju je izbacio iz svoje vlade 1995. zbog navoda o korupciji. Par se razveo godinu dana kasnije, nakon čega je uzela prezime Madikizela-Mandela.

Optuživana je da je kao članica Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) naređivala premlaćivanja, mučenja, ubojstva i otmice, kao i da je sudjelovala u nasilnim ispitivanjima i imala i svoju tajnu policiju. Ona nije pokazala nikakvo žaljenje za ubojstva i otmice izvršene u njeno ime.

Bila je osuđena i zbog višestrukih prevara i krađa 2003.

Komentiraj