Tin Šlogar, Hrvat uhićen na pretovaru 2,7 tona kokaina, pozirao je s Nikicom Jelavićem

Autor:

Nacional

Nacional otkriva tko je Tin Šlogar, Hrvat uhićen u velikoj zapljeni kokaina u Belgiji, koji je nominalno išao u Belgiju kupiti rabljeni BMW X5 i kako se našao na fotografiji u društvu Nikice Jelavića u zagrebačkom Plaza baru

Hrvatski državljanin koji je uhićen u velikoj akciji specijalne jedinice belgijske federalne policije u kojoj je zaplijenila 2,7 tona kokaina i uhitila dvadesetak osoba, zove se Tin Šlogar. Radi se 36-godišnjem Zagrepčaninu, diplomiranom ekonomistu koji je u Hrvatskoj vodio više tvrtki i bavio se poslovima rent-a-cara. Prema navodima njemu bliskih osoba s kojima je Nacional stupio u kontakt koncem proteklog tjedna, Šlogar se ponajprije bavio preprodajom polovnih automobila. To je ujedno bio i nominalni razlog zašto je otputovao u Belgiju. Prijateljima se povjerio da ide kupiti rabljeni BMW X5, kako bi ga prodao unaprijed znanom kupcu u Hrvatskoj.

Nacional je vijest o Šlogarovu uhićenju doznao tijekom protekle srijede. Istog dana redakciji je iz izvora bliskih Šlogaru dostavljena i jedna fotografija na kojoj se on nalazi. Radi se o fotografiji na kojoj je Šlogar pozirao u društvu Nikice Jelavića, kontroverznog zagrebačkog privatnog poduzetnika, komu se prije dva desetljeća sudilo kao navodnom šefu zagrebačke mafije. Šlogar je na toj fotografiji snimljen u društvu osmorice muškaraca, a na njoj stoji između Nikice Jelavića i njegova sina. Fotografija je snimljena u Plaza baru u Zagrebu, vrlo vjerojatno na nekom privatnom neformalnom druženju.

Jedna od nekoliko velikih zapljena droge koje su se dogodile u Hrvatskoj, poput akcije iz travnja 2021. kad je u Luci Ploče zaplijenjeno rekordnih 574,8 kilograma kokaina. FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Izvor blizak Šlogaru tvrdi da Šlogar poznaje Jelavićeva sina, da je jedno vrijeme s njim trenirao, ali da Nikicu Jelavića najvjerojatnije poznaje vrlo površno te da vjerojatno nema niti njegov broj telefona. Šlogaru blizak izvor navodi kako su njegova obitelj i prijatelji u šoku od trenutka kada su preko odvjetnika kojeg je iz belgijskog pritvora kontaktirao čuli da je pritvoren i pod kojim okolnostima. Ponajprije zato što tvrde da Šlogar od ranije nema niti prekršajnu prijavu.

Šlogar je uhićen u kontekstu najveće pojedinačne zapljene kokaina za koju se ikad sumnjiči nekog hrvatskoga državljanina. Zajedno s njim, uhićeni su državljani Belgije, Nizozemske, Armenije, Latvije, Maroka i Ukrajine. Svi su oni, po svemu sudeći, došli po svoj dio te ogromne pošiljke. Ako se nekim čudom ubrzo ne zaključi da je ondje doista otišao tek pokupiti kupljeni polovni BMW X5, Šlogar je najvjerojatnije bio kurir koji je u toj operaciji trebao prebaciti dio te pošiljke prema Hrvatskoj. Jedan poznavatelj prilika u hrvatskom podzemlju čak tvrdi da je Šlogar u više navrata kupio slične pošiljke, da je u tom lancu on jedna od niže rangiranih karika, ali i da se sada u tom miljeu panično pokušava pronaći tko će pokupiti još jednu sličnu pošiljku koja je također na putu prema jednoj od europskih luka.

Izvor blizak Šlogaru tvrdi da Šlogar poznaje Jelavićeva sina, da je jedno vrijeme s njim trenirao, ali da Nikicu Jelavića najvjerojatnije poznaje površno te da moguće nema ni njegov telefonski broj

Diskretni Šlogarov način života ni po čemu nije odavao da bi bio imućnijeg imovnog stanja. Prema informacijama tamošnje policije, sumnjivi kontejner bio je otkriven dok se još nalazio u luci u Antwerpenu te su policajci čekali tko će doći po njega. Nakon što je prevezen u skladište, policija ga je stavila pod diskretni nadzor i okružila, a zatim, u jutarnjim satima prošloga ponedjeljka, upala u skladište, gdje su na istovaru pristiglog ilegalnog tereta zatekli 11 muškaraca i jednoga maloljetnika. Hrvatska policija o toj akciji nije znala apsolutno ništa do petka poslijepodne, a i tada je o tomu dobila inicijalne informacije od svojih izvora bliski zagrebačkoj kriminalnoj sceni.

Belgijska policija nije do zaključenja ovog teksta otkrila identitet niti jednog uhićenog. Što navodi na zaključak da je ta kompleksna akcija još uvijek u tijeku.

Na temelju zajedničke fotografije teško se može bilo što definitivno zaključivati o odnosu Tina Šlogara i Nikice Jelavića. Izvor blizak Jelaviću navodi da Jelavić s njime ni na koji način nije povezan.

Tin Šlogar je snimljen u društvu osmorice muškaraca, a na njoj stoji s lijeve strane Nikici Jelaviću, između Nikice Jelavića i njegova sina. Fotografija je snimljena u Plaza baru u Zagrebu, vrlo vjerojatno na nekom privatnom druženju. FOTO: Nacional

Portal Telegram u prosincu 2019. objavio je da bi država Nikici Jelaviću, kojem je svojevremeno u “remetinečkom procesu” suđeno kao šefu zagrebačke mafije, trebala platiti oko 500 tisuća kuna odštete, jer je u istražnom zatvoru proveo ukupno 1120 dana, a na kraju je oslobođen svih optužbi. Jelavić je u istražnom zatvoru završio 1. prosinca 1999., nakon velike policijske akcije koja je uslijedila zbog pokušaja ubojstva Vjeke Sliška, tada jednog od utjecajnijih nositelja organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Na njega je 27. studenoga ispaljen projektil iz raketnog bacača u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Sliško je preživio, a poginuo je slučajni prolaznik Zoran Domini. Osim za to kazneno djelo, Jelavić je bio optužen za još dva pokušaja ubojstva, kamatarenje, sprječavanje dokazivanja, iznudu…

Međutim, nakon nekoliko maratonskih suđenja na kraju je 2016. pravomoćno oslobođen svih optužbi. Pišući o slučaju u kojem je Jelavić tužio državu, portal Telegram rekonstruirao je da je tijekom procesa koji je vođen u velikoj dvorani zatvora u Remetincu, Jelavić do 26. studenoga 2002., dakle pune tri godine, proveo u istražnom zatvoru. Prema tužbi koju je podnio protiv države nakon pravomoćnog okončanja svih postupaka u kojima mu tužiteljstvo nije uspjelo dokazati baš nikakvu krivnju, izračunao je da je nepotrebno u zatvoru proveo 1120 dana. Pažnju je na njega prije par godina usmjerio odbjegli nogometni moćnik Zdravko Mamić, koji je bosanskohercegovačkim istražiteljima izjavio da je Jelavić jedan od onih koji je naručio atentat na njega u kolovozu 2017., kada je propucan u blizini Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini, ali za te tvrdnje očito još uvijek nije ponudio nikakve dokaze pa Jelavić zbog toga nije imao nikakvih neugodnosti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.