Timanovskaja: “Vratila bih se u Bjelorusiju kad bude sigurno”

Bjeloruska sprinterica, 24-godišnja Kristina Timanovskaja koja je odbila vratiti se s Olimpijade ranije od predviđenog, u utorak je kazala da njezini postupci ne predstavljaju politički prosvjed, javlja BBC.

“Volim svoju zemlju i nisam je izdala. Radi se o greškama koje su napravili naši dužnosnici na Olimpijadi”, rekla  je atletičarka.

Njoj je Poljska izdala humanitarnu vizu te se trenutno nalazi u poljskom veleposlanstvu u Tokiju, a u srijedu bi trebala odletjeti za Varšavu.

Timanovskaja je ranije, nakon što je kritizirala svoje trenere te joj je naređeno da se spakira kako bi je prevezli u tokijsku zračnu luku, izjavila da se boji za svoju sigurnost.

Bjelorusija je objavila da je isključena iz nacionalnog tima zbog emocionalnog stanja, no Timanovskaja je za BBC izjavila da nema mentalnih problema te da nije razgovarala s liječnicima u olimpijskom selu.

Također je izjavila da je bila iznenađena izbacivanjem iz tima jer “nije rekla ništa politički osjetljivo” te da bi se htjela vratiti u Bjelorusiju “kada bude sigurno (…) možda za pet ili 10 godina”.

Međunarodni olimpijski odbor (IOC) je pokrenuo službenu istragu o optužbama da je Minsk na silu htio vratiti Timanovskaju kući.

Njezin suprug Arsenij Zdanevič je u međuvremenu pobjegao iz Bjelorusije u Ukrajinu.

Komentiraj