The New York Times se smatra jednima od najutjecajnijih novina na svijetu

The New York Times su američke dnevne novine, koje od osnutka izlaze u New Yorku. S nešto manje od milijun primjeraka dnevno treće su najtiražnije novine u SAD-u, iza The Wall Street Journala i USA Today, dok je mrežno izdanje najpopularnije. Nose nadimak “sijeda dama” (“The Gray Lady”) i smatraju se važnom nacionalnom arhivom podataka.
NYT se općenito smatra jednima od najutjecajnijih novina na svijetu. Poznate su po nizu elemenata: vrlo utjecajnim kolumnama, dobrom izvještavanju o poslovnom svijetu, pojedinostima iz svakodnevnog života američke radničke klase te, posebno, vrlo razgranatoj mreži dopisnika.
The New York Times su 18. rujna 1851. osnovali novinar i političar Henry Jarvis Raymond te bivši bankar George Jones pod imenom New-York Daily Times. Današnji naziv novine nose od 1857. godine. Ispočetka je The Times izlazio svakim danom osim nedjeljom, a nedjeljno je izdanje, kao i većina drugih vodećih novina, dobio za vrijeme Američkoga građanskoga rata.
Geslo novina je “All the News That’s Fit to Print” (“Sve vijesti prikladne za tiskanje”). The Times se sastoji od nekoliko osnovnih rubrika: novosti, mišljenja, posao, umjetnost, znanost, sport, moda i zanimljivosti. Novina je dugo godina ostala na 8-stupčanom formatu i relativno je nedavno počela s objavljivanjem fotografija u boji.
The New York Times i njegovi novinari dobili su 101 Pulitzerovu nagradu, više od ijednih drugih novina na svijetu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner