Teško do europskog novca: Mađarska i Poljska blokiraju dogovor

Prijepori o jučer objavljenom izvještaju Europske komisije (EK) o vladavini prava mogli bi otežati usvajanje europskog paketa financijske pomoći za oporavak od koronavirusa, jer Mađarska i Poljska blokiraju usvajanje mehanizma za zaštitu financijskih fondova kada članice krše vladavinu prava, sažeo je Radio Slobodna Europa analize svjetskih medija.

Članice EU u srpnju su se načelno složile da će ustanoviti mehanizam za zaštitu fondova EU od prevara kada su državne institucije slabe, ali nisu dogovorile detalje tog mehanizma. Prijedlog je dala Njemačka, predlažući da kvalificirana većina država članica odobrava odluke o zaustavljanju isplate novca državama koje krše vladavinu zakona. Prijedlog je dobio podršku nekih država članica na jučerašnjem sastanku predstavnika vlada, ali su mu se usprotivile Mađarska i Poljska, ali i Švedska, Finska, Danska, Nizozemska i Belgija.

Mediji procjenjuju kako se bi se zadrške bogatih zemalja prema tom mehanizmu, koje smatraju da je njemački prijedlog preblag, mogle i povećati nakon izvještaja Europske komisije o vladavini prava koji je obuhvatio procjene o nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija te ravnoteži vlasti.

“Poteškoće u pronalaženju rješenja koje može zadovoljiti sve strane naglašavaju krhkost sporazuma vlada članica EU o Fondu za oporavak od koronavirusa”, ocijenila je agencija Bloomberg, dodajući kako je dogovor o mehanizmu zaštite nužan kako bi Fond počeo s radom sljedeće godine.

Reuters je ocijenio kako bi Poljska i Mađarska, uspostavi li se mehanizam zaštite vladavine prava, mogle izgubiti desetke milijardi eura: samo iz Fonda za oporavak, bez sedmogodišnjeg proračuna EU, Poljska bi mogla izgubiti 23 milijarde eura, a Mađarska šest milijardi. Te dvije zemlje, podsjetila je agencija, već su pod istragom EU zbog potkopavanja nezavisnosti pravosuđa, medija i nevladinih organizacija.

Kritike njemačkom modelu povezanosti poštovanja vladavine prava i pristupa EU fondovima kritiziraju međutim i oni koji ga smatraju preblagim, a zbog toga bi ga mogao blokirati i Europski parlament (EP), jer među zastupnicima prevladava uvjerenje kako njemački prijedlog “neopravdano sužava definiciju borbe protiv korupcije i zloupotrebe europskih financijskih paketa”.

Tako je njemački zastupnik Zelenih Daniel Freund kazao da će EP, koji treba odobriti europske financijske pakete, glasati za taj prijedlog “samo ako bude postojao funkcionalan mehanizam vladavine zakona”.

Europski financijski paket koji bi uskoro trebao biti usvojen uključuje Fond za oporavak od koronavirusa vrijedan 750 milijardi eura i proračun EU za razdoblje 2021-2027. u vrijednosti od 1.074 milijarde eura. Od toga novca, Hrvatska bi trebala dobiti ukupno 22 milijarde eura, što je iznos na koji hrvatska Vlada uvelike računa za oporavak hrvatskog gospodarstva od posljedica pandemije.

 

Komentiraj