TEŠKE IZJAVE Putin: ‘Rusija je spremna za nuklearni rat. Oružje postoji da bi se njime koristilo’

Autor:

epa11217174 Russian President Vladimir Putin meets with winners of the Leaders of Russia national management competition at the Kremlin in Moscow, Russia, 12 March 2024.  EPA/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/SERGEI SAVOSTYANOV

Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutačno ne hita sve prema tome, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu.

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. ožujka, rekao je da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njezin suverenitet bude ugrožen.

“S vojno-tehničke točke gledišta, mi smo, naravno, spremni”, rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja doista spremna za nuklearni rat.

Mogući nuklearni pokusi

Rekao je da Sjedinjene Države razumiju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskom teritoriju, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.

“(U Sjedinjenim Državama) ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja”, rekao je Putin. “Stoga, ne mislim da ovdje sve hita prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to”, dodao je.

Ponovio je da je uporaba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje. “Oružje postoji da bi se njime koristilo”, rekao je. “Mi imamo svoje principe.”

Ako Sjedinjene Države provedu nuklearne pokuse, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je u opširnom intervjuu. “Nije potrebno… još moramo razmisliti o tome, ali ne isključujem da možemo učiniti isto.”

Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od veljače 2022. “Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe.”

‘Rusija se ne miješa ni u koje izbore’

Ruski predsjednik u intervjuu je izjavio i da se Rusija ne miješa ni u koje izbore i da će surađivati sa svakim izabranim čelnikom SAD-a. “Mi se ni na koji način ne miješamo ni u koje izbore”, rekao je.

“I, kao što sam rekao mnogo puta, radit ćemo sa svakim čelnikom kojem vjeruje američki narod, američki glasač”, dodao je. Naveo je i da ga je Donald Trump, dok je bio predsjednik, grdio da “simpatizira” sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Putin je izjavio i da je ulazak Finske i Švedske u NATO “besmislen korak” te da će Rusija rasporediti trupe i sustave za uništavanje na finskoj granici nakon što se Finska pridruži savezu.

“Ovo je apsolutno besmislen korak (za Finsku i Švedsku) sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa”, rekao je. “Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sustava za uništavanje, sada će se pojaviti”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.