TAYLOR I BURTON: Tko se boji Virginije Woolf?

Taj Oskarom nagrađeni film redatelja Mikea Nicholsa, gdje glavne uloge tumače Elizabeth Taylor i Richard Burton, te George Segal i Sandy Dennis, imao je premijeru 21. lipnja 1966. godine.

Sredovječnom sveučilišnom profesoru Georgeu i njegovoj supruzi Marthi, kćeri dekana fakulteta, u kasnovečernji posjet stižu novi profesor biologije Nick i njegova mlada supruga Honey. Ono što će započeti kao ugodno čavrljanje uz čašice alkohola postupno će se pretvoriti u žestoku svađu sastavljenu od verbalnog vrijeđanja i međusobnog optuživanja Marthe i Georgea, što je rezultat njihova propalog braka. Dok oni pred mladim kolegama uz neprestano ispijanje viskija grubo poravnavaju račune iz prošlosti, u nemilosrdnoj bitci riječima neće ostati pošteđeni ni Nick i Honey. Martha je frustrirana alkoholičarka čija vulgarnost prelazi granice dobrog ukusa, podrivajući za vrijeme zbivanja dominantnu sliku o ženi kao dobroj supruzi te neke tradicionalne vrijednosti američkog društva.

Filmska varijanta malo se razlikuje od kazališne. U kazališnoj postoje samo četiri osobe u cijelom komadu, dok u filmskoj postoji i jedna sporedna uloga, konobar na benzinskoj pumpi, koji izgovori i nekoliko rečenica i njegova supruga, koja samo servira piće i poslije toga nestaje. Te dvije uloge su dodjeljenje Franku Flanaganu, inače zaduženom za osvjetljenje u filmu i njegovoj supruzi Agnes.

Komentiraj