“Tamni pejzaži/Bolero” – prva ovosezonska baletna premijera zagrebačkog HNK

FaH

Praizvedba dva suvremena autorska plesna djela “Tamni pejzaži” Marjane Krajač i “Bolero” Maše Kolar prva je ovosezonska premijera zagrebačkoga Baleta.

Želeći baletni repertoar obogatiti i najsuvremenijim koreografskim izričajima, Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu predstavit će radove dviju autorica, koje su priznanja za svoj rad i nastupe osvajale na domaćoj i međunarodnoj suvremenoj plesnoj sceni.

Riječ je o prvoj suradnji Marjane Krajač i Maše Kolar sa zagrebačkim baletnim ansamblom na pozornici zagrebačkoga kazališta.

“Prvi put u povijesti Baleta naše će kazalište u jednoj večeri promovirati dvije ženske koreografkinje i time otvoriti možda i novo poglavlje tog plesnog izričaja u insitucionalnim okvirima. I Marjana Krajač i Maša Kolar renomirane su baletne umjetnice, iznimno zanimljive u svom izričaju i u svojoj ustrajnosti da plesom ne samo iscrtaju osobne i kolektivne biografije, već i znakove ovog vremena u kojem se umjetnost mora izboriti za svoje mjesto u društvenim rasporedima”, ističe intendantica Dubravka Vrgoč u povodu premijere.

Marjana Krajač pripadnica je mlađe generacije hrvatskih koreografkinja i dobitnica nekoliko značajnih domaćih strukovnih nagrada, od kojih i Nagrade hrvatskog glumišta za izuzetno koreografsko ostvarenje. Nakon diplome na na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Berlinu, angažirana je kao izvođačica u predstavama istaknutih europskih koreografa te je surađivala sa značajnim suvremenim plesnim umjetnicima poput Susanne Linke, Marcia Haydée i Milane Broš.

Zagrebačkoj publici predstavit će se baletnim djelom “Tamni pejzaži”, za koji originalnu glazbu potpisuje multimedijalni njemački umjetnik Thomas Köner, a scenografiju i kostimografiju osmislio je likovni umjetnik i modni dizajner Silvio Vujičić.

Koreografkinja Maša Kolar u drugome će dijelu ove baletne večeri prikazati svoje viđenje slavnoga “Bolera”, najuspješnijega i najpoznatijega djela Mauricea Ravela, u elektroakustičkoj obradi suvremenoga skladatelja i instrumentalista Višeslava Laboša. S velikim poštovanjem prema izvorniku, ova suvremena koreografska verzija Bolera, uz poznati dvotaktni stilizirani ritam i formu repetitivnosti, manipulira izmjenom broja plesača i plesnim elementima kroz tri različita segmenta, metaforički suprotstavljajući individualnost suživotu u zajednici.

Maša Kolar profesionalnu plesačku karijeru, poslije školovanja na Vlaamse Dansacademie u belgijskome Bruggeu, razvijala je nastupajući u plesnim produkcijama i baletnim ansamblima diljem svijeta. Dobitnica je mnogih domaćih i međunarodnih strukovnih nagrada, među kojima je i prestižna Nagrada Mary Wigman, za posebna plesna dostignuća u koreografijama Johna Neumeiera, Stephana Thossa i Matsa Eka.

U podjeli “Tamnih pejzaža” i “Bolera” sudjeluju solisti i članovi ansambla zagrebačkoga Baleta HNK: Natalia Horsnell, Takuya Sumitomo, Iva Vitić Gameiro, Rieka Suzuki, Andrea Schifano, Milka Hribar Bartolović, Guilherme Alves, Valentina Štrok, Cataraina Meneses, Kornel Palinko, Atina Tanović, Simon Yoshida, Mutsumi Matsuhisa, Duilio Ingraffia, Asuka Maruo, Gianmarco Beoni, Lucija Radić, Adam Harris, Sabrina Feichter, Tomaž Golub, Cristiana Rotolo, Saya Ikegami, Sebastian Šimić, Adam Harris, Miruna Miciu, i Ovidiu Muscalu.

Komentiraj