Talijanski senat traži od vlade da zabrani neonacističku stranku Forza Nuova

Gornji dom talijanskog parlamenta zatražio je u srijedu od vlade da zabrani neofašističku stranku Forzu Nuovu, koja je ovoga mjeseca sudjelovala u nasilnim prosvjedima protiv uvođenja obveznih covid propusnica za radnike.

Forza Nuova, osnovana 1997., jedna je od najpoznatijih ektremno desnih stranaka u Italiji koju se u više navrata optuživalo za napade na migrante i sukobe s policijom.

Skupina militanata Forza Nuove, uključujući neke stranačke čelnike, uhićena je ovaj mjesec nakon što su upali u rimske urede sindikata CGIL tijekom prosvjeda protiv covid propusnica.

Senatori su usvojili dokument koji je predložio blok lijevog centra, uključujući Pokret pet zvijezda. Sličan ishod očekuje se u četvrtak u donjem domu.

U njemu se vlada poziva da “donese mjere…za raspuštanje Forze Nuove i svih političkih pokreta inspiriranih fašizmom”. Ishod glasanja može se smatrati preporukom i nije pravno obvezujuć.

Prema talijanskom zakonu, neofašističke skupine mogu se raspustiti samo ako sud zaključi da svojim djelovanjem pokušavaju obnoviti Fašističku stranku koja je vladala Italijom od 1922. do 1943.

Ipak, vlada može uredbom zabraniti organizacije koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju demokraciji i ustavnim slobodama.

Komentiraj