Talijanske tvrtke u Rijeci kupovale gorivo od Ine i preprodavale ga bez plaćanja poreza u Italiju

Nacional je istražio tko stoji iza fantomske tvrtke sa sjedištem u Rijeci koja je na listi hrvatske Financijske agencije najuspješnijih poduzetnika, a povezana je s talijanskom naftnom firmom poznatoj po brojnim poreznim prijevarama

Nepoznata fantomska tvrtka sa sjedištem u Rijeci koja se našla na listi Financijske agencije najuspješnijih poslovnih subjekata u hrvatskim gradovima 2019. najvjerojatnije je tek jedna u nizu fiktivnih brokerskih tvrtki povezanih s talijanskom naftnom firmom koja godinama puni stranice crne kronike uvijek iz istog razloga – privođenja i istraga zbog poreznih prijevara s ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a i trošarina na uvoz naftnih proizvoda u Italiju iz istočnih zemalja, prvenstveno Slovenije te otvaranjem niza lažnih tvrtki čiji je “životni vijek” prilično kratak i koje su, barem na papiru, u vlasništvu poznanika i rođaka toskanskih naftnih biznismena, često mladih osoba. Nacional ekskluzivno doznaje da je takav sistem “montiran” i u Hrvatskoj: radi se o najmanje tri fiktivne tvrtke, a jedna je posredovala pri kupoprodaji goriva od Ine bez PDV-a i trošarina, što je legalno i normalno kad se kupuje proizvod za izvoz, te ga potom ilegalno uvozili u Italiju, gdje trošarine i PDV nisu plaćeni.

Tvrtka Giomax sa sjedištem u Rijeci i kojoj je očito cilj trebao biti da ostane nezapažena, našla se na FINA-inoj listi deset najuspješnijih riječkih poduzetnika jer je prošle godine uprihodila 70,7 milijuna kuna, a dobit joj je bila tek nešto manje od 23 milijuna. Medijsku pažnju je privukla jer su sve ostale tvrtke na listi itekako poznate, a to su Plodine, Jadran galenski laboratorij, Jadranska vrata, ACI, brodogradilište “Viktor Lenac”, poliklinika Rident, Brodokomerc Nova, Elcon Geratebau i ZTC. Čime se bavi nepoznata tvrtka koja je registrirana za djelatnosti kupnje i prodaje robe, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, kao i transport nafte, naftnih derivata i biogoriva pokušali su doznati novinari Novog Lista, ali im se na jedini dostupni kontakt-broj ove uspješne firme nije javio – nitko. Prema javno dostupnim podacima, tvrtku Giomax su u ožujku 2018. zaista osnovali Gio i Max, Giordano Paccini i Massimo Angeli, oboje s prebivalištem u talijanskoj pokrajini Toskani. U vlasničku strukturu nekoliko mjeseci kasnije ušao je Niccolò Angeli, suvlasnik još jedne tvrtke na istoj adresi u Rijeci, Four Logistics koja je registrirana za obavljanje istih djelatnosti kao i Giomax. Uz Angelija, suvlasnici ove sestrinske tvrtke su Samantha Gabbrielleschi i Tommaso Breschi, svi troje iz okolice grada Pistoije u Toskani. Kontakti obiju tvrtki, ali i još niz drugih prilično sumnjivih firmi koje je identificirao Nacional, vode do riječkog knjigovodstvenog biroa Sinopsis u vlasništvu Tamare Rubinić – u nekim dokumentima spominje se Tamara Crnić, ali radi se o istoj osobi – čija se tvrtka bavi računovodstvom i revizijama, ali i poreznim savjetovanjem i koja je bila nedostupna Nacionalu.

 

Tvrtka Giomax sa sjedištem u Rijeci našla se na FINA-inoj listi deset najuspješnijih riječkih poduzetnika jer je prošle godine uprihodila 70,7 milijuna kuna, a dobit joj je bila tek nešto manje od 23 milijuna kuna

 

Brat Massima Angelija, vlasnika hrvatske tvrtke Giomax je Marco Angeli koji u okolici grada Pistoije posjeduje tvrtku za distribuciju tekućih i plinovitih proizvoda Angeli Petroli. Prije točno godinu dana mediji su objavili da je financijska policija u Pistoiji u sklopu operacije “Gasoline free” razotkrilo kriminalno udruženje koje je bilo specijalizirano za krijumčarenje goriva, na čijem je vrhu bila tvrtka za distribuciju i marketing naftnih derivata Angeli Petroli. Tada je troje biznismena privedeno, za još dvoje određen je kućni pritvor, a istraživano je još 11 osoba. U toj operaciji zaplijenjeno je 11 tvrtki, ali i gotovina i nekretnine u vrijednosti od 20 milijuna eura. Tada su braća Angeli optuženi da su, između 2016. i 2018. prevarili državu tako da su izbjegli plaćanje poreza za više od 30 milijuna eura, uvozeći gorivo iz Slovenije bez plaćanja PDV-a putem niza tvrtki u inozemstvu koje su postojale samo na papiru i kojima je jedini cilj bio izdavanje računa kako bi se stvarnom kupcu, tvrtki Angeli Petroli, omogućilo da izbjegne plaćanje poreza. Angeli Petroli kupio bi u istočnoj Europi gorivo bez poreza koje nije bilo namijenjeno uvozu u Italiju, a uvozili bi ga u Italiju na nelegalan način. Marco i Massimo Angeli privedeni su s istim optužbama i u veljači 2016., za što su i osuđeni. Financijska policija koja je prošle godine provela operaciju “Gasoline free” sumnja da je unatoč privođenju i osudi, ovaj dvojac nastavio s aktivnošću poreznih prijevara. Nakon privođenja, modificirali su neke mehanizme kriminalnog sistema, ali jedini cilj je i dalje bio maksimizacija zarade izbjegavanjem plaćanja PDV-a na goriva kupljena u inozemstvu. Takav je sistem omogućavao braći Angeli stavljanje na tržište goriva po jako povoljnim cijenama ali su, navodi financijska policija u Pistoiji, time oštetili “ne samo državu, nego i poštene tvrtke u vlastitom sektoru”.

U operaciji “Mrlja ulja” financijska policija je 2015. u gradu Montecatini Terme kod Pistoije zaplijenila dvije cisterne i više od 44 tone goriva koje su dolazile iz Slovenije. Oba vozača bili su građani Rumunjske i optuženi su za “krijumčarenje mineralnih ulja”. Gorivo koje je tad zaplijenjeno u Italiji trebalo je, prema službenoj dokumentaciji, biti isporučeno u Grčku, ali je stiglo na talijansko tržište kojemu je zaista bilo namijenjeno bez da su za njega plaćene trošarine i PDV. Ova zapljena, kakvih ima stotine svake godine, objašnjava i sistem braće Angeli, koji godinama kupuju gorivo kroz tvrtke koje putem pisma namjere izjavljuju da imaju status izvoznika. Financijska policija procjenjuje da je 20 posto naftnog tržišta u Italiji “žrtva” takvih poreznih prijevara i država je oštećena za iznos od četiri do šest milijardi eura godišnje.

Tvrtke Giomax i Four Logistics sa sjedištem u Rijeci bile su posrednici i u Hrvatskoj su kupovale gorivo koje je službeno bilo namijenjeno nekoj trećoj državi, ali je nelegalno uvezeno u Italiju i isporučeno tvrtki Angeli Petroli. Dio tih informacija potvrdili su nam iz Ine: “Kompanije koje navodite nisu kupci Ininih proizvoda. Međutim, jedna od navedenih kompanija bila je zastupnik tvrtke koja je kupovala Inino gorivo u kraćem periodu prošle godine.” Iz Ine nisu pak odgovorili o kojim se količinama i iznosima radi “s obzirom na to da traženi podaci predstavljaju poslovnu tajnu. Iz Ine su ipak napomenuli da imaju “razrađen sustav provjere poslovnih partnere te ne ulazimo u poslovne odnose s onim partnerima čije poslovanje nije transparentno, a sve kako bismo očuvali vrijednost, imovinu i ugled kompanije. Također, ne radimo ustupke niti podržavamo bilo kakve radnje kojima bi cilj bio izbjegavanje plaćanje poreza i drugih davanja”, odgovorili su Nacionalu iz Ine.

Kupujući gorivo s ciljem uvoza u neku treću državu, bili su oslobođeni plaćanja hrvatskog PDV-a i trošarina, a kako je gorivo isporučeno u Italiji, a ne u trećoj državi koja je bila navedena samo na papiru, porez na gorivo nije nigdje plaćen. Takva porezna prijevara je tvrtki Angeli Petroli omogućila prodaju goriva po znatno jeftinijoj cijeni, ali i milijunsku maržu i profit. Za razliku od Ine, druge hrvatske naftne kompanije koje je kontaktirao Nacional priopćile su da nisu imale poslovnih kontakata s nijednom od navedenih firmi.

U veljači ove godine, u sklopu operacije “Oil Flood” koju je provela financijska policija u Pistoiji, određena je preventivna zapljena pokretne imovine, nekretnina, dionica poduzeća i financijskih sredstava u vrijednosti preko 55 milijuna eura, što je iznos koji odgovara utaji poreza koju je izvršila skupina osoba odgovorna za kaznena djela porezne prijevare korištenjem računa za nepostojeće poslove, neplaćanja PDV-a i drugih poreza te pranje novca. Zaplijenjeno je i 18 luksuznih satova ukupne vrijednosti od preko 400 tisuća eura, kupljenih novcem iz utaje poreza. Optuženi su subjekti koji posluju u sektoru veleprodaje i maloprodaje goriva u okolici Pistoije, ali tom prilikom financijska policija nije navela imena optuženika ni tvrtke. O biznismenu Marcu Angeliju pisało se i u svibnju 2012., kada je u njegovu vilu u mjestu Montecarlo u Toskani upalo pet kriminalaca iz istočne Europe, koji su oteli njega i njegovu obitelj. Iz vile su tada ukradeni Rolex satovi, novac, dragulji, dragocjeni predmeti, rubini i smaragdi.

Vlasnici fiktivnih tvrtki, pa tako i onih u Rijeci, većinom su mladi ljudi također iz okolice grada Pistoije u Toskani koji profesionalno nemaju veze s naftnim biznisom. Pretpostavlja se da se radi o ljudima iz krugova bliskih Angeliju koji u zamjenu za kompenzaciju “posude” svoje ime i dokumente za kreiranje offshore tvrtki o kojima možda nemaju pojma dok ne završe pod istragom. Primjerice, suvlasnici riječke tvrtke Four Logistics Tommaso Breschi i Samantha Gabrielleschi mladi su par u ranim dvadesetima i žive u gradu Pesciji, tek nekoliko kilometara udaljenom od tvrtke Angeli Petroli. Prezime Gabbrielleschi prisutno je u još jednoj firmi koja je registrirana na adresi Vatroslava Lisinskog 4 u Rijeci, a to je Power Group, čiji su vlasnici Karyna Alvares Vlasova, Maurizio Gabbrielleschi i Sara Ghilardi, a bave se istim djelatnostima kao i njihove dvije tvrtke blizanke. Nacional je kontaktirao tvrtku Angeli Petroli, kao i Tommasa Breschija, te Maurizija i Samanthu Gabrielleschi, ali do zaključenja teksta nismo dobili njihov odgovor.

 

Niz prilično sumnjivih firmi koje je identificirao Nacional, vode do riječkog knjigovodstvenog biroa Sinopsis u vlasništvu Tamare Rubinić (Crnić), ali je novinarima do nje bilo nemoguće doći

 

Novinari Novog Lista doznali su da su tvrtke Giomax i Four Logistics prvotno registrirane u višestambenoj zgradi s devet suvlasnika u Kastvu, na adresi Tometići 10/C. Tamo je, doznao je Nacional od susjeda, između 2013. i 2017. postojala jedna tvrtka koja se bavila računovodstvenim uslugama i imala je na poštanskom sandučiću naljepnice 20-ak drugih tvrtki. “Mogli smo pretpostaviti da je ta firma vodila dokumente, računovodstvo i bilance za te tvrtke koje su bile navedene na poštanskom sandučiću”, rekao je za Nacional izvor koji je zatražio ostati anoniman. Na listi tvrtki koje je uspio pronaći Nacional nalazi se najmanje desetak društava čiji su vlasnici Talijani. U nekim slučajevima, kontakt je isti – knjigovodstveni biro Sinopsis u vlasništvu Tamare Rubinić iz Rijeke koji je poput tvrtki Giomax i Four Logistics nekad imao ured u Kastvu na adresi Tometići 10/C. U oglasu na talijanskom jeziku, s desecima većih gramatičkih grešaka, knjigovodstveni biro Sinopsis nudi usluge knjigovodstva za tvrtke do troje zaposlenih, a ako je broj mjesečnih računa manji od 50, usluge naplaćuju tek 200 eura mjesečno, što uključuje i godišnju bilancu. Kako se navodi u oglasu, usluga uključuje cjelovitu pripremu računa, a klijent mora osigurati povremenu dostavu računovodstvenih dokumenata i podnositi računovodstvene operacije putem interneta. Pored računovodstva, knjigovodstvo Sinopsis oglašava i stalne administrativne, ali i porezne savjete.

Među tvrtkama koje su registrirane na adresi Tometići 10/C u Kastvu nalazi se i HOLZ FIRE u likvidaciji koja se bavila paletama za grijanje. Jedan od vlasnika firme, Jonni Angelini, krajem proljeća priveden je u regiji Emilia-Romagna zbog “mega-prijevare” u kojoj je korišteno dvadesetak lažnih tvrtki. Na istoj adresi registrirana je i tvrtka IT WELL, čiji vlasnik Attilio Traldi iz regije Veneto mnogima diljem svijeta putem društvenih mreža nudi prilično sumnjive pozajmice, a nekad se na toj adresi nalazila i tvrtka M&M MARKETING, sad u stečaju, koja je između ostalog strancima nudila podršku pri otvaranju biznisa u Hrvatskoj.

Iako takva prijevara navodno nije nanijela nikakvu direktnu štetu hrvatskom proračunu, tvrtka Giomax i njene blizanke izgubile su željenu diskreciju i mogle bi se uskoro naći u fokusu i hrvatskog Ministarstva financija.

Komentiraj