Tajvan oplakuje više od 90 žrtava potresa, zaplijenjena imovina neodgovoronih izvođača

FaH

Tajvansko pravosuđe naredilo je zapljenu 800.000 eura imovine izvođača zbog nesavjesne gradnje stambene zgrade srušene potresom u kojem je 95 osoba poginulo i za koje su u petak održani vjerski obredi.

Potvrđena je smrt 95 žrtava, većinom poginulih u stambenoj zgradi srušenoj potresom od 6.4 prije tjedan dana.
Stanovnici Tajvana vjeruju da se duše umrlih vraćaju sedmi dan nakon smrti kako bi se posljednji put oprostili od svojih najmilijih.
Vodeći političari, među kojima je odlazeći predsjednik Ma Ying-jeu te izabrana predsjednica Tsai Ing-wen odali su počast žrtvama i sućut obiteljima.
Najmanje 93 žrtve poginule su pod ruševinama sedamnaestkatne zgrade Weiguan Jinlong koja se srušila u južnome gradu Tainanu.
Tri bivša rukovoditelja tvrtke koja je sagradila kompleks uhićena su u utorak pod sumnjom da u gradnji nisu poštivali sigurnosne standarde.
Sud u Tainanu dao je zeleno svjetlo lokalnim vlastima da im zamrznu imovinu od 800.000 eura kako bi spriječili da je prebace na druge račune.
Lin Ming huit i njegovi partneri sumjiče se da su nesavjesnom gradnjom prouzročili smrt. Tužiteljstvo smatra da je kompleks podignut bez zadovoljavajuće čelične konstrukcije, a fotografije pokazuju da su se koristili limenkama i pjenom.
Tijela novih žrtava izvučena su u petak rano ujutro ispod ruševina, a dužnosnici navode da se 29 osoba još vodi kao nestalo.
Još je jedan pas spašen u petak nakon pudlice izvučene u četvrtak, no od ponedjeljka nije izvučena nijedna preživjela osoba ispod ruševina.
Nastavljene su potrage u petak poslijepodne, što je sada velik izazov jer su neki dijelovi vrlo duboko pod zemljom, prenosi Centralna novinska agencija.

Komentiraj