TAJLAND: Na svjetski dan okoliša ugrožena vrsta kornjače položila jaja na pustoj plaži

Na svjetski dan zaštite okoliša ugrožena vrsta kornjače izronila je iz mora i položila najmanje 80 jaja na pustoj tajlandskoj plaži što je novi pokazatelj da je pandemija koronavirusa barem divljim vrstama donijela više prostora za život.

Karetna želva (lat: Eretmochelys imbricata),  odabrala je za polaganje svojih jaja rajsku plažu na otoku Koh Samui koji uobičajeno svake godine posjeti nekoliko milijuna turista,  a pratili su je veterinari zahvaljujući ugrađenom digitalnom čipu.

Osoblje Nacionalnog parka i društva za zaštitu divljih vrsta stiglo je na plažu kako bi uzelo uzorke krvi i provjerilo zdravstveno stanje kornjače za koju procjenjuju da ima oko 30 godina.

Broj jedinki kornjače karetne želve znatno je opao jer se trguje njezinim oklopima unatoč zakonskoj zabrani.

No godina 2020. bila je prekretnica općenito za kornjače u Tajlandu gdje su stručnjaci zabilježili najveći broj kornjačinih gnijezda u zadnja dva desetljeća.

Razlog tomu su opustjele plaže zbog koronavirusa koji je cijelom svijetu donio dramatičan pad turizma.

Godine 2019. gotovo 40 milijuna turista posjetilo je Tajland, a ove godine očekuje se tek 14 milijuna turista, što je s druge strane težak udarac za gospodarstvo kraljevine.

Nakon pada  broja  zaraženih Covid-19 i ublažavanja ograničenja za dolaske stranaca, Tajland se nada oporavku turizma koji čini 12 posto njegova BDP-a.

Lokalni stručnjaci za očuvanje okoliša kazali su da su u protekla četiri mjeseca kornjače položile jaja više od dvanaestak puta samo na otoku Koh Samui.

Komentiraj