TAFRA: “Studenti su ugroženi u ovoj krizi, a Vlada im je okrenula leđa umjesto da pomogne”

Profesor Emil Tafra, predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije SDP-a, objasnio je za ZG News zašto se ne slaže s odlukom o vraćanju studenata na fakultete

Ulaskom u treću fazu popuštanja mjera protiv koronavirusa, osim otvaranja shopping centara i uspostavljanja međugradskog prometa, neki studenti će kraj akademske godine ipak dočekati na fakultetima. Prema odluci Stožera, studenti koji u sklopu svojih studija imaju laboratorijske vježbe, ali i studenti akademija, vratit će se na fakultete uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Nakon što smo u protekla dva broja o studentskim pitanjima razgovarali sa studentima, ovaj tjedan Zagreb News razgovarao je sa stručnjakom. Emil Tafra je predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije SDP-a te profesor na Fizičkom odsjeku zagrebačkog PMF-a.

Tafra se ne slaže s vraćanjem studenata na fakultete i smatra da je ublažavanje mjera samo stvaranje dojma normalizacije uoči parlamentarnih izbora. “Očito je da se HDZ-u žuri na izbore i da žele stvoriti dojam da je ugroza od koronavirusa prošla jer je teško ljude pozivati na birališta dok na TV programima stoji natpis ‘Ostani doma’. I u tom smislu je svaki ministar dobio zadatak da predloži koje mjere se mogu relaksirati od kojih datuma i u obrazovanju je od 11. 5. predviđen povratak u vrtiće, razrednu nastavu i praktičnu nastavu u visokom obrazovanju. No najprije su predložili relaksiranje tih mjera, a tek potom su konzultirali epidemiologe i sad mislim da nijedna škola u Hrvatskoj neće moći zadovoljiti njihove preporuke. Očekujem da će se u škole vratiti izuzetno mali broj djece, čime će se postojeća situacija u školskom sustavu samo dodatno nepotrebno zakomplicirati”, objašnjava nam.

PANIKA: “Nakon potresa sjetili su se Doma u Cvjetnom”

Tafra smatra da je postupanje vladajućih nakon potresa u Zagrebu samo pokazalo njihovu nespremnost na djelovanje u kriznim situacijama, posebno u slučaju iseljavanja studenata iz studentskog doma Cvjetno. “Poznato je da je Zagreb na trusnom području i postoji posebni gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama, čiji osebujni pročelnik godinama priča o tome da možemo očekivati potres. No jedini glas koji je zvučao panično u eteru tog jutra 22. ožujka bio je upravo glas Pavla Kalinića. Na brzinu su se sjetili da je jako malo studenata u domovima zbog korona-krize. Što bi bilo da su domovi puni, gdje bi smještali unesrećene građane? Što bi bilo da je potres bio na uobičajen dan, kad su škole pune djece, ulice pune ljudi? Pokazalo se da Grad Zagreb nema ozbiljan plan za situaciju potresa, da vitalni objekti u vlasništvu grada nisu obnavljani tako da bi mogli izdržati ozbiljniji potres.” Ističe i kako je važno odati priznanje volonterima, vatrogascima, civilnoj zaštiti, ali i zagrebačkim Bad Blue Boysima za pomoć jer da nije bilo njih, građani bi bili prepušteni sami sebi.

Tafra je mišljenja da se osim Hrvatske vojske koja je pomogla na dan potresa, ne vidi uključivanje države u sanaciju glavnog grada nakon potresa. “Očekuje se i zakon o obnovi Grada Zagreba, no šira javnost za sada nije upoznata s detaljima, a građani kojima su domovi oštećeni ne znaju što činiti i stječe se dojam da je namjera vladajućih da taj zakon maksimalno iskoriste u predizborne svrhe, čekajući da ga se donese što je moguće bliže izborima, a bez široke javne rasprave.

LOŠA PREPORUKA: Vlada planira uštedjeti na studentima umjesto da im olakša

” Tafra smatra da vlada planira uštedjeti na studentima umjesto da im zbog nadolazeće krize olakša. “Nažalost, imali smo prilike vidjeti da vlada, zbog korona-krize, planira uštedjeti na studentskom smještaju i prehrani, stipendijama doktorskih studenata te održavanju zgrada fakulteta. To je reakcija i poruka studentima koji su ekonomski jako ugroženi da su, što se tiče Vlade, prepušteni sami sebi. A sasvim suprotno od onog što planira Vlada, sljedeće akademske godine bi cijene smještaja, prehrane i školarina trebale biti smanjenje, jer su studenti ovom krizom direktno i indirektno pogođeni i upravo je to situacija, kada država treba financijski uskočiti, da bi se održale koliko-toliko jednake mogućnosti pristupa obrazovanju za sve.”

Unatoč nespremnosti za prebacivanje nastave online, Tafra smatra da je kvaliteta nastave varirala na fakultetima, ali da nam ovo treba biti pouka da se više upoznamo sa sustavima e-učenja koji se, kako smatra, mogu koristiti i kao dodatak klasičnim metodama provođenja nastave. Otkriva kako Vladi najviše zamjera frontalno uvođenje reforme koja ne odgovara cjelovitoj kurikularnoj reformi, koja je odavno trebala biti provedena. Također, misli da je najveći problem trenutne Vlade nedovoljno ulaganje u obrazovanje te očekuje kako će taj problem biti riješen u slučaju pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima. “SDP ima plan kako povećavati ulaganje, kroz više izvora, a i mjere kojima će se sredstva raspoređivati što transparentnije i što svrsishodnije. To će u ovom vremenu krize biti još teže nego inače, ali ova kriza jasno je pokazala da su nužni hrabri iskoraci i snažno poticanje razvoja kreativnih industrija, industrija baziranih na znanosti i inovacijama.”

Tafra smatra kako je uz to usko povezano i pitanje upisnih kvota, koje bi se po njegovom mišljenju trebale prilagoditi strateškim ciljevima razvoja RH. “Također, čvrsto ćemo se držati socijaldemokratskog principa da je javno financirano i kvalitetno obrazovanje temelj društva jednakih šansi i temeljno ljudsko pravo, ali i ključ razvoja ljudskih potencijala i u tom smislu ćemo se boriti da osiguramo javno financirano i dostupno visoko obrazovanje svima koji zadovoljavaju kriterije pokazanog znanja i talenta”, objašnjava Tafra za ZG News.

Komentiraj