Svjetski je dan krasopisa!

Dana 14. kolovoza obilježava se Svjetski dan kaligrafije (krasopisa). Važnost je kaligrafije u povijesti kulture u kojoj je prepisivanje svetih tekstova imalo duhovnu vrijednost. Osim čitljivosti obilježavaju je savršena estetska uravnoteženost i pokazivanje osjećaja.

O podrijetlu i povijesti kaligrafije govori nam sve ova anegdota. Drevni car naručio je od kaligrafa logotip sa svojim imenom. Nakon 10 godina čekanja da kaligraf preda svoj rad, car je odlučio postaviti rok dostave isti dan. Kaligraf je ubrzo donio završeni rad, car se oduševio i čudio se što je čekao 10 godina za to kad je bio gotov za pola dana. Ono što je ostalo u kaligrafovoj sobi hrpetina je papira skupljenih u 10 godina ispisivanja tog logotipa.

Tko griješi, taj je na putu prema savršenstvu! Kao i u većini kreativnih poslova, samom autoru njegov rad nikad nije dovoljno dobar. Svako iznova ispisano slovo u kaligrafiji je izgradnja vještine. To je ona stara izreka vježbom do savršenstva koja je primjenjiva i u kaligrafiji.

Komentiraj