Svjetski dan Parkinsonove bolesti: Za građanje predavanje preko ZOOM-a, 11. travnja u 10 sati

Autor:

Photo: Pixabay

Udruga “Parkinson i mi” po jedanaesti put organizirat će obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, no umjesto na gradskim trgovima ono će i ove godine biti u online izdanju.

S obzirom na pandemiju koronavirusa umjesto uobičajenog edukativno-rekreativnog programa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu i trgovima drugih hrvatskih gradova, 11. travnja 2021. Svjetski dan Parkinsonove bolesti bit će obilježen preko Facebook stranice Udruge “Parkinson i mi” i web-stranice Udruge.

Više od 15 tisuća građana ima Parkinsona

Zbog teške situacije s koronavirusom sva je pažnja javnosti usmjerena na suzbijanje zaraze, no ne smijemo zaboraviti na oboljele od Parkinsonove bolesti, od koje boluje više od 15.000 građana Hrvatske. Izolacija i socijalno distanciranje kojih se treba pridržavati zbog koronavirusa, ponašanja su koja nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih od Parkinsonove bolesti.

“Za oboljele od Parkinsonove bolesti bitno je mentalno zdravlje i fizička aktivnost te održavanje tijela kod kuće u uvjetima pandemije Covid-a 19 i izolacije. Ove nam je godine jedan od ciljeva poticati brigu o mentalnom zdravlju svih – i oboljelih i članova obitelj, poticanje fizičke aktivnosti i socijalnih kontakata (u ovom periodu virtualnih, telefonskih i sl.).

Zato se družimo opet virtualno jer je cilj Udruge olakšati nošenje s bolešću, a to se može edukacijom i međusobnom komunikacijom (u ovom pandemijskom razdoblju virtualno). Dijelimo probleme, situacije i savjete pod geslom – Zajedno protiv Parkinsona #zajednoprotivparkinsona!. Ovaj period treba iskoristiti za podsjećanje na temeljne vrijednosti, međusobno pomaganje i na zajedništvo, a Udruga je tu da u tome pomaže“ – kaže doc. dr. Vladimira Vuletić, predsjednica Udruge “Parkinson i mi”.

U okviru online kampanje #pricajmooparkinsonu i #parkinsonimiudobakorone na Facebooku i web-stranici Udruge (www.parkinsonimi.com) redovito će se objavljivati edukativni članci, savjeti i videomaterijali za kućno vježbanje, pjevanje, crtanje, ples, opuštanje, pozitivne misli.

Premijerno, za ovu online manifestaciju Udruga “Parkinson i mi”, u suradnji s Klinikom za neurologiju KBC-a Rijeka, organizira ZOOM predavanja za građanstvo na web-stranicama KBC-a Rijeka, u nedjelju 11. travnja s početkom u 10 sati, koja možete pratiti putem poveznice:

https://us02web.zoom.us/j/87133367740…
Meeting ID: 871 3336 7740
Passcode: 301268

Predavanja će držati: doc. dr. Vladimira Vuletić, neurologinja, prof. Ines Torić, psihologinja, dr. Valentino Rački, liječnik i Vladimira Ivanković, dipl. socijalna radnica. Teme predavanja bit će novosti o Parkinsonovoj bolesti, novi projekti za ovu bolest, savjeti o tome kako sačuvati mentalno zdravlje i socijalni aspekti Parkinsonove bolesti.

Budući da je izrazito važno u otegotnim životnim okolnostima pokazati oboljelima da nisu sami i zaboravljeni, pozivamo oboljele i njihove obitelji da putem elektroničke pošte: [email protected] ili Facebooka (https://www.facebook.com/ParkinsonIMi/) pošalju videozapise, fotografije ili ispričaju svoju priču o Parkinsonu (kako se nose s bolešću, što im pomaže, savjete za druge i što žele u budućnosti).

Podrška obiteljima

Potičemo i članove obitelji da nam pošalju kako oni doživljavaju Parkinsonovu bolest i probleme svog člana obitelji i sl., te prijatelje, članove mutlidisciplinarnih timova i ostale koji se brinu i susreću s ovom bolešću. Cijeli travanj pričajmo o Parkinsonu uz hashtag #pricajmooparkinsonu i #parkinsonimiudobakorone i oznaku @ParkinsonIMi kako bismo pomogli jedni drugima prebroditi ovo razdoblje i olakšali život s ovom bolesti.

Udruga najavljuje kako će, kada završi opasnost od COVID-a 19 , u skladu sa sloganom – ”Upoznaj svoj Parkinson!”, nastaviti s radom na projektu istraživanja epidemiologije i genetskog materijala Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj, kao i istraživanje progresije i farmakogenetike ove bolesti. Spomenuti projekti ključni su za primjenu personalizirane precizne medicine koja pridonosi uspješnijem dijagnosticiranju i liječenju Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj.

Nadamo se da ćete nas i ovaj put podržati u online obilježavanju Svjetskog dana Parkinsonove bolesti i pridružiti nam se u povećavanju svjesnosti o težini simptoma i problema koje imaju oboljeli i članovi njihovih obitelji. Pokažimo im u ova teška vremena pandemije da nisu sami i zaboravljeni!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.