Svjesni kontrast: Piramidu ispred Louvrea naručio je François Mitterrand

Piramida muzeja Louvre je piramida izgrađena od stakla i metala smještena ispred pariškog muzeja Louvre i služi kao glavni ulaz u muzej. Piramidu je dizajnirao američki arhitekt rođen u Kini, Leoh Ming Pei, a izgradnju je naručio pokojni francuski predsjednik François Mitterrand. Piramida je predstavljena javnosti 29. ožujka 1989. godine. Pored velike piramide nalaze se i tri manje.

Piramida je oblikovana kao one iz antičkog Egipta, što daje intimnost masovnoj obnovi, koja ide uz ove značajne upade u povijesnu građu važnog kompleksa kakav je Louvre. Staklena elegancija građevine, uvijek živo opisivana kao „super-“ ili „ultra-moderna“, je u svjesnom kontrastu sa baroknom težinom Louvrea. Dramatična promjena je bila zahtijevana, kao i kontinuitet.

Louvre je trebao postati moderni muzej, 800 godina stara palača kraljeva je trebala postati kuća za narod. A istovremeno je građevina trebala ostati ono što jest: spomenik slavne Francuske. I tako je mirni kinesko-američki arhitekt Leoh Ming Pei prihvatio barokni projekt i izabrao oblik piramide, koji se smatrao geometrijskim simbolom grandioznosti još od vremena Egipćana. Ali kako je mogao ponovno posvetiti spomenik kraljeva, dizajniran da čuva ljude na distanci, da postane simbol demokracije? Pei je izabrao napraviti piramidu od stakla. Posjetitelj ide kroz nju u pomoćne sobe ispod zemlje, a od tamo u jedan od najvažnijih muzeja svijeta.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner