Svijet u slici No. #892

 

 

  • Uoči turskih parlamentarnih izbora koji će se održati 7. lipnja, stanje u ovoj državi sve je napetije
  • Grčke vlasti su u proteklih nekoliko dana na obalama otoka Kos spasile čak 1200 ilegalnih imigranata
  • Tasos Nyfadopoulo, grčki naivni umjetnik prošlog je tjedna u centru Atene predstavio skulpturu koju je nazvao ‘Kriza’

 

TURSKA UOČI IZBORA

Uoči turskih parlamentarnih izbora koji će se održati 7. lipnja, stanje u ovoj državi sve je napetije. Na predizbornom skupu u Istanbulu svoje nezadovoljstvo izrazili su simpatizeri pro-kurdske Narodne demokratske stranke koja je posljednjih tjedan na udaru turskih nacionalista. Tako su nedavno u prostorijama te stranke eksplodirale dvije bombe i ranjeno je desetak ljudi. Turski Kurdi već godinama traže autonomiju unutar turske države i zbog toga su često meta napada turskih nacionalista.

30. V. 2015. ISTANBUL
FOTO: GULIVER/ GETTY IMAGES/ BURAK KARA
30. V. 2015. ISTANBUL
FOTO: GULIVER/ GETTY IMAGES/ BURAK KARA
NOVI VAL IMIGRANATA

Grčke vlasti su u proteklih nekoliko dana na obalama otoka Kos spasile čak 1200 ilegalnih imigranata iz Sirije, od kojih su mnogi doplovili u čamcima na napuhavanje. Većina imigranta je privremeno smještena u napuštene hotele i žive u teškim uvjetima. Uz Italiju, Grčka je druga zemlja u koju dolaze izbjeglice u potrazi za boljim životom u Europskoj uniji. Otok Kos, dugačak  svega 40 kilometara, pogodna je destinacija za krijumčare ljudi, čiji čamci mogu pristati na obalu a da ih se ne primijeti. Slična je situacija na otocima Lezbos, Hios i Farmakonisi.

30. V. 2015. KOS
FOTO: GULIVER/ GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
‘KRIZA’ U ATENI

Tasos Nyfadopoulo, grčki naivni umjetnik prošlog je tjedna u centru Atene predstavio skulpturu koju je nazvao ‘Kriza’. Nalazi se na aveniji Vouliagmenis, a riječ je impozantnom umjetničkom djelu visokom četiri i dugačkom sedam metara koje simbolizira ekonomski kolaps grčkog gospodarstva. Bakreni kip predstavlja burzovni indeks koji je pao na zemlju te se pri tome razbio, a na vrhu tog indeksa je muškarac, na čijem se licu vidi panika i strah, koji pada zajedno s njim.

FOTO: ATHANASIA BATZIOU/ PHOTOSHO
FOTO: ATHANASIA BATZIOU/ PHOTOSHO

Komentiraj