Svijet u slici No. #873

  • Članice organizacije Femen održale su demonstracije u Parizu
  • Kašmirski muslimani mole se na sprovodu ubijenom militantu
  • Muslimanski hodočasnici vlakom napuštaju grad Tongi u Bangladešu nakon završetka velikog hodočašća
  • Filipinska vjernica čeka na kiši početak mise u glavnom gradu Filipina Manili
  • Izraelski vojnici privode palestinskog prosvjednika
  • Indijski hinduisti mole za uspješnu žetvu na ušću svete rijeke Ganges

 

PROTEST FEMENA U PARIZU

Članice organizacije Femen održale su demonstracije u Parizu upozoravajući na loš položaj žena u društvu. Aktivistice Femena obilježile su i 40. godišnjicu stupanja na snagu zakona kojim je u Francuskoj legaliziran pobačaj. Femen je ukrajinski feministički pokret osnovan 2008. godine. Pokret je postao brzo poznat po svojim poprilično provokativnim akcijama te razodijevanju ženskih članova pokreta u javnosti s uobičajenim porukama protiv seks turizma, seksizma, a poznat je i po radikalnim napadima na crkve i religiju kao takvu, te na gotovo sve tradicionalno-konzervativne vrijednosti. Zbog velikog pritiska vlasti čelnice pokreta su 2013. napustile Ukrajinu te su sjedište organizacije prebacile u Pariz.

FOTO: Thomas Padilla/Getty Images
FOTO: Thomas Padilla/Getty Images
SPROVOD UBIJENOG MILITANTA

Kašmirski muslimani mole se na sprovodu Tauseefu Ahmadu Maliku održanom u selu Arwani u indijskom dijelu Kašmira. Tauseef Ahmad Malik bio je jedan od petorice muslimanskih militanata ubijenih prošlog četvrtka u oružanom sukobu s indijskom vojskom i policijom. Sukobi muslimanskih militanata i indijskih snaga česti su na tom području jer neki muslimani ne žele priznati suverenitet indijske države nad Kašmirom, koji bi po njima trebao pripadati Pakistanu. Sukob Indije i Pakistana oko te pokrajine traje od 1947. kad je Kašmir podijeljen tako da su dvije trećine ostale u Indiji, a a jedna trećina je pripala Pakistanu. Zbog većinskog muslimanskog stanovništva Kašmir je do danas ostao najveća točka spoticanja u odnosima New Delhija i Islamabada.

FOTO: Javed Dar/Getty Images
FOTO: Javed Dar/Getty Images
ZAVRŠENO VELIKO HODOČAŠĆE

Muslimanski hodočasnici vlakom napuštaju grad Tongi u Bangladešu nakon završetka velikog hodočašća. Okupljanje Bishwa Ijtema drugo je najveće hodočašće muslimana na svijetu, nakon Hadža, hodočašća u Meku. Hodočašće u Tongi ove je godine okupilo nekoliko milijuna
muslimanskih hodočasnika. Za razliku od ostalih muslimanskih hodočašća, ovo je usredotočeno na molitve i na njemu nisu dopuštene političke diskusije. Ove godine na hodočašću su sudjelovali vjernici iz 150 zemalja koji su na trodnevnim molitvama tražili Alahov blagoslov. Prvo hodočašće organizirano je 1946., a rekordna posjećenost zabilježena je 2010. kad je na hodočašću bilo pet milijuna vjernika.

FOTO: Allison Joyce/Getty Images
FOTO: Allison Joyce/Getty Images
PAPA FRANJO U MANILI

Filipinska vjernica čeka na kiši početak mise koju je u glavnom gradu Filipina Manili predvodio papa Franjo. Na nedjeljnoj misi u Rizal Parku u Manili, unatoč jakoj kiši, okupilo se oko šest milijuna ljudi, a papa Franjo je zatražio od Filipinaca da budu misionari svoje vjere u Aziji. Filipini su najkatoličkija azijska zemlja gdje vjernici čine 80 posto stanovništva, a za posjet poglavara Katoličke crkve pokrenuta je najveća sigurnosna
operacija u povijesti te zemlje u koju je bilo uključeno čak 50.000 policajaca. Vlasti su povodom dolaska papa Franje proglasile trodnevni državni praznik. Franjo se sastao s preživjelima tajfuna Haiyana, koji je u studenome 2013. poharao zemlju i otvorio je novi katolički centar za siromašne nazvan po njemu.

FOTO: Lam Yik Fei/Getty Images
FOTO: Lam Yik Fei/Getty Images
NOVI SUKOBI U IZRAELU

Izraelski vojnici privode palestinskog prosvjednika za vrijeme demonstracija protiv širenja židovskih naselja u selu Kufr Qadoom u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali. Palestinske vlasti najavile su da će na dosad “neviđen” način reagirati na činjenicu da su izraelske vlasti raspisale
natječaje za gradnju novih židovskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu. Na izraelsku najavu izgradnje novih naselja reagirala je i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), koja je odlučila iznijeti cijeli problem pred Ujedinjene narode. Nablus je grad na Zapadnoj obali i ima više od 100.000 stanovnika te je jedan od najvećih gradova pod palestinskom upravom koja ga kontrolira od 1995. godine.

FOTO: Ayman Nobani/Getty Images
FOTO: Ayman Nobani/Getty Images
HINDUISTI OBILJEŽAVAJU POČETAK ŽETVE

Indijski hinduisti mole za uspješnu žetvu na ušću svete rijeke Ganges u Bengalski zaljev, 150 kilometara južno od Kalkute, glavnog grada pokrajine Zapadni Bengal. Molitvom u Gangesu vjernici obilježavaju svetkovinu Makar sankranti koja se održava svake godine u periodu prelaska Sunca u zodijački znak Jarca. Isto tako ovom se svetkovinom u Indiji obilježava i početak proljeća i sezone žetve. Hinduizam je jedna od najvažnijih svjetskih religija, treća po veličini, ne samo zbog procijenjenih više od 800 milijuna sljedbenika, nego i zbog izrazitog utjecaja na mnoge druge svjetske religije za vrijeme dugog, neprekinutog razvoja od oko 3500 godina. U Indiji od milijardu i sto milijuna stanovnika njih 80 posto pripada hinduističkoj religiji.

FOTO: Tumpa Mondal/Getty Images
FOTO: Tumpa Mondal/Getty Images

Komentiraj