Švedski stručnjaci rade na projektu brzog otkrivanja terorističkih bombi

EPA/LAURENT DUBRULE

Grupa švedskih znanstvenika radi na brzom detektoru kemijskih elemenata koje teroristi koriste za izradu bombi, što će omogućiti veću sigurnost na aerodromima i drugim mjestima, a bez stvaranja sadašnjih gužvi pri sigurnosnom skeniranju putnika i njihove prtljage.

Očekuju da bi takva metoda  spriječila ili svela na najmanju mogućnost terorističke napade poput ovotjednog u Bruxellesu, u zračnoj luci i na željezničkoj postaji.

Konačni praktični rezultati tog istraživanja  mogu se očekivati tek za nekoliko godina, otrkrio je u razgovoru za časopis “Ny Teknik” Henrik Östmark stručnjak za eksplozive iz Švedske agencije za istraživanja s područja obrane (FOI), ne želeći iznositi pojedinosti.

Novi detektor brzo otkriva opasne kemikalije u eksplozivnim sredstvima i bombama  koje izrađuju teroristi, minijaturan je i teško zamjetljiv, otkrio je švedski stručnjak za eksplozive, govoreći o prototipu.

Ista skupina radi na projektu kojim bi kemijske tvari koje su  u slobodnoj prodaji poput vodikova peroksida, “neutralizirali” da se ne bi mogli koristiti za bombe i terorističke napade, ali bi zadržali svoja korisna sredstva zbog kojih se koriste u industriji, naveo je također Oestmark, dodavši da bi se takvi neutralizirani kemijski materijali mogli početi proizvoditi već ove godine.

No, kemijska industrija za takvu mogućnost pokazuje malo interesa jer je metoda povezana s promjenom tehnološkog procesa i novim troškovima, kazao je švedski znanstvenik i stručnjak za eksplozive.

Komentiraj