KRAĐA IDENTITETA: “Samo čekamo da i Plenković prodaje staro željezo”

Saborski zastupnici, ministri, grdonačelnici, župani iz Krapinko-zagorske županije žrtve su krađe identiteta. Među njima su Milorad Batinić, Predrag Štromar, Matija Posavec, Siniša Hajdaš Dončić, Marko Vešligaj i Žarko Tušek.

Jedna tvrtka poslužila se njihovim OIB-om i adresama koje su objavljene na kandidacijskim listama te fiktivno prikazala da im je isplatila novac. Kako se radi o o izvlačenju novca preko fiktivnih računa, trenutačno se vodi kriminalistička obrada u policiji.

Prevaranti koje policija istražuje krivotvorili su račune prema kojima su im saborski zastupnici prodali sekundarni otpad. Za stare perilice rublja, karoserije starih automobila i drugo željezo zastupnici su, prema krivotvorenim računima, dobili oko 2000 kuna po isporuci.

Predsjednik kluba HNS-a u Saboru potvrdio Milorad Batinić potvrdio je za N1 kako je dao iskaz u policiji, te da sa zanimanjem čeka kako će se sve rasplesti. “Dobio sam poziv od Državnog odvjetništva iz Rijeke da se javim u svojstvu svjedoka. Bio sam iznenađen. Kada su mi objasnili prvo sam se nasmijao, a onda i oni jer su bili svjesni da nisam prodao sekundarne sirovine nego da sam žrtva krađe identiteta”, rekao je Batinić.

Dodao je kako ga je iznenadilo što ima dosta ljudi iz politike. “Mislim da sad samo čekamo i da premijer Plenković prodaje staro željezo”, rekao je novinarima Batinić.

Kako su OIB dobili najvjerojatnije preko kandidacijskih lista za europske izbore novinare je zanimalo misli da se ti podaci ne trebaju otkrivati. “Činjenica je da u demokratskom društvu nikada dosta transparentnosti, ali onda se svatko zapita do koje razine i kome ti podaci trebaju biti dostupni”, kazao je Batinić.

Potpredsjednik Sabora, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako je i on obavio razgovor u policiji. “Netko se vjerojatno malo zaigrao pa pokušao izvlačiti novac iz poduzeća na način da isplaćuje keš, a preko OIB-a koje je mogao pronaći. Ne bih to gledao kao nešto tragično, više mi je smiješno i kriminalno glupo”, poručio je Hajdaš Dončić.

HNS-ov Matija Posavec, pak, rekao je kako se radi o prljavoj zlouporabi identiteta. “Očito se time bavila jedna organizirana skupina”, dodao je.

HDZ-ov Žarko Tušek za Jutarnji je rekao kako ga još uvijek nisu pozvali u policiju i ne zna pojedinosti slučaja. Novinarima u Saboru kazao je kako sve informacije koje ima trenutno dobiva iz medija.

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar potvrdio je za 24sata da je dao iskaz policiji, ali ne može govoriti ništa više jer je istraga tajna.

Komentiraj