Summit EU-a i Turske u Varni

EPA/OLIVIER HOSLET /

Europska unija održava težak summit s Turskom u ponedjeljak, kad će vjerojatno osigurati Ankari nova sredstva za produljenje dogovora o sirijskim izbjeglicama no istodobno zaobići turske zahtjeve za dubljim trgovinskim vezama te bezviznim putovanjem Europom.

Kritičan prema onome što smatra sve jačim autoritarizmom turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i prema turskoj intervenciji u Siriji, Bruxelles je oklijevao pristati na summit.

Međutim domaćin summita Bugarska sastanak u crnomorskoj luci Varni vidi kao rijetku priliku za dijalog sa zemljom  koja ostaje kandidat za članstvo u EU unatoč višegodišnjem zastoju u pregovorima.

Čelnici EU-a  također navode tursku važnost kao NATO saveznice na jugu Europe i u zaustavljanju imigracije s Bliskog istoka i iz Afrike u Europu.

“Na summit u Varni gledam s pomiješanim osjećajima s obzirom na mnogobrojne razlike u stajalištima između EU i Turske”, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude juncker, koji će predstavljati blok zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

“Bit će to iskrena i otvorena rasprava. u kojoj nećemo skrivati naše razlike ali ćemo nastojati poboljšati našu suradnju”, rekao je Juncker novinarima u petak nakon dvodnevna summita EU-a na kojemu se raspravljalo o Turskoj.

Na tom sastanku u Bruxellesu čelnici su osudili ono za što su rekli da su turske ilegalne akcije u sporu oko zaliha plina na istoku Sredozemlja s članicama bloka Grčkom i Ciprom.

Turski ministar za europske poslove Omer Celik rekao je da Ankara summit smatra “važnom mogućnošću za unaprjeđivanje odnosa” te da očekuje “isti pozitivan i konstruktivan pristup EU-a”.

Erdogan će tražiti više sredstava za sirijske izbjeglice, snažniju carinsku uniju i napredak u razgovorima o puštanju Turaka da putuju Europom bez viza, rekao je glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova.

EU bi trebao odobriti Turskoj drugu isplatu od tri milijarde dolara za udomljavanje sirijskih izbjeglica temeljem dogovora iz ožujka 2016. kojim je zaustavljen izbjeglički val prema Europi.

Europski dužnosnici kažu kako će cijena poziva u Varnu za Erdogana biti snažnije kritike za nazadovanje Turske u poštivanju ljudskih sloboda i demokracije nakon propalog pokušaja državnog udara 2016.

Komentiraj