Sud u petak objavljuje odluku o trećoj optužnici protiv Mamića

Županijski sud u Osijeku u petak će objaviti odluku o osnovanosti treće optužnice protiv Zdravka Mamića, kojeg USKOK tereti da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Optužno vijeće, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu, nakon rasprave je zaključilo da će odluku objaviti 4. listopada u 11 sati, izvijestio je nakon ročišta Mamićev odvjetnik Veljko Miljević, koji, kako kaže, ne očekuje potvrđivanje treće optužnice.

“Budući da je po opisu djela iz optužnice savršeno jasno da mjesto počinjenja kaznenog djela nije u Hrvatskoj, da ni posljedice nisu bile na području Hrvatske i da se sve odvija u Austriji te da zakonski propisi zabranjuju suđenje po bilo kojemu principu ako se počinitelj ne nalazi na području Hrvatske, nema nikakve mogućnosti da se povodom ovakve optužnice sudi u Hrvatskoj”, rekao je.

Podsjetimo, u ovoj optužnici tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obnašao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenom u jednoj banci u Austriji.

Iako je sukladno statutu kluba bio dužan skrbiti se o zakonitom korištenju i raspolaganju financijskim sredstvima kluba Mamić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, “u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist”.

Terete ga da je nalagao prijenos 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

Temeljem prve USKOK-ove optužnice Mamić je u lipnju 2018. na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

U svibnju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića određen je i istražni zatvor. Unatoč potvrđivanju ove optužnice, pravosudna tijela BiH zaključila su kako nema pretpostavki za Mamićevo izručenje Hrvatskoj.

Komentiraj