Svijet
Decoration icon

Donald Trump

Sud blokirao Trumpovu uredbu o ograničenjima za azilante

Autor:

epa07177945 US President Donald J. Trump (L) gestures beside First Lady Melania Trump (R) during the presentation of the official White House Christmas Tree, at the North Portico of the White House in Washington, DC, USA, 19 November 2018. Before being selected by White House officials, the 2018 tree, which is a 19.5 foot tall (5.94 meters) Mountain Top Fraser Fir from Newland, North Carolina; was almost abandoned by 2018 National Christmas Tree Association Grand Champion Grower Larry Smith. The tree will be on display in the Blue Room of the White House through the holiday season.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki sud u ponedjeljak je privremeno blokirao uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se branilo podnošenje zahtjeva za azil imigrantima koji su ilegalno prešli granicu iz Meksika, što je zadnji u nizu Trumpovih poraza pred sudom.

Američki okružni sudac Jon Tigar u San Franciscu privremeno je blokirao naredbu o ograničavanju prava azilanata. Tigarova odluka stupa odmah na snagu i primenjuje se širom zemlje sve do 19. prosinca kada će se razmatrati dugoročnija mjera.

Trump je kao razlog najnovije uredbe naveo preopterećeni imigracijski sustav te je odredio da će službenici procesuirati zahtjeve za azilom koje migranti podnesu na graničnim prijelazima.

Udruge za ljudska prava tužile su tvrdeći da je Trumpova uredba od 9. studenoga prekršila administrativne i imigracijske propise.

U svojoj odluci Tigar je naveo da je Kongres jasno propisao da imigranti mogu podnijeti zahtjev za azil bez obzira na način na koji uđu u zemlju.

“Bez obzira na opseg predsjednikovih ovlasti on ne može preraditi imigracijske zakone kako bi uveo uvjete koje je Kongres izrijekom zabranio”, napisao je Tigar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.