Suci: Rad sudaca se pred izbore prikazuje neistinito i iskrivljeno

U povodu stalnih i grubih informacija o sudbenoj vlasti i sucima uopće, a koje iznose predstavnici političkih stranaka, dio akademske zajednice i druge javne osoba u vremenu pred izbore, Udruga hrvatskih sudaca, radi pravilnog obavještavanja javnosti i zaštite ugleda sudbene vlasti i sudaca u priopćenju ističe kako je neprihvatljivo je,  radi pridobivanja birača iskrivljeno i neistinito prikazivati rad sudova i sudaca kao treće ravnopravne državne vlasti te pritom bježati od lako provjerljivih činjenica kao što su:

  • Sudovi iz godine  u godinu smanjuju broj neriješenih predmeta iz svih grana sudovanja usprkos ukupno manjem broju sudaca
  • Prosječno vrijeme trajanja postupaka stalno se skraćuje
  • Kvaliteta sudskih odluka stabilno je visoka
  • Priljev predmeta u sudovima se povećava, a to nije odgovornost sudaca
  • Državno sudbeno vijeće sankcionira suce koji su počinili stegovna djela prosječno više nego ma koje drugo samoregulatorno tijelo druge dvije vlasti

“Rješenja” koja se nude javnosti i predstavljaju želju za nazovi reformom pravosuđa u izravnoj su opreci s obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela u Ugovoru o pristupanju EU-u i predstavlja pučkoškolsko prepisivanje mjera koja uvode neke druge zemlje koje se nalaze pod stalnom i ozbiljnom kritikom institucija EU-a, od Europskog suda do Europske komisije i Parlamenta. Te se države zato nalaze na rubu sankcija zbog kršenja načela neovisnosti sudbene vlasti i vladavine prava. Takva “rješenja” suprotna su i standardima Vijeća Europe o neovisnosti i samostalnosti sudbene vlasti, a često pokazuju elementarno nepoznavanje stanja stvari, stoji u priopćenju.

Za razliku od nositelja druge dvije vlasti, makar kritizeri žele pokazati drukčije, suci su pod stalnom kontrolom i preispitivanjem svog rada i to od strane višeg suda i Državnog sudbenog vijeća u čijem radu sudjeluju i političari i sveučilišni profesori te svake godine dostavljaju izvještaj o svojoj imovini i ostvarenim prihodima. Ti izvještaji su lako dostupni svakom koga zanimaju, naglašavaju.

Osim toga naglašavaju kako sustav kontrole rada i ponašanja sudaca u sudnici i izvan nje pokazuje djelotvornost. Suci koji su pravomoćno osuđeni za koruptivna kaznena djela više nisu suci. Suci koji su počinili teže moralne povrede i koji ne obavljaju svoj posao po visokim standardima koji se traže od sudaca više nisu suci. To je razlika prema političarima, profesorima, novinarima koji unatoč postupcima i osudama i dalje rade svoj posao.

Žalimo što se osobne frustracije  i iskustva u sudaru s zakonima i vladavinom prava koriste u osvetničkom pohodu na neovisnost i samostalnost sudbene vlasti, poručili su u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec.

Komentiraj