Stručnjak za Radio Nacional o opasnostima koje prijete Osječanima nakon požara: “Zrak je manji problem od tla”

Autor:

FILE PHOTO: Firefighters walk next to the fire at Drava International factory near Osijek, Croatia, October 4, 2023. REUTERS/Antonio Bronic/File Photo Photo: Antonio Bronic/REUTERS

Photo: Antonio Bronic/REUTERS

Veliki požar planuo je u noći s utorka na srijedu na deponiju uskladištene plastike tvrtke “Drava International” na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Iako je osječki gradonačelnik Ivan Radić ranije izjavio da su unatoč velikom požaru plastike u tvrtki “Drava International” kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, po izbijanju požara pojačali su ispitivanja vode u Vodovodu. A što se zapravo događa i koje su moguće posljedice, za Radio Nacional otkrio je doc. dr. sc. Zvonimir Katančić sa Zavoda za polimerno inženjerstvo i organsku kemijsku tehnologiju na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Sam požar stavljen je pod kontrolu, a sada slijedi izdimljavanje. Poznato je da gorio pet materijal, a mnogi od plinova koji i dalje isparavaju su kancerogeni i toksični.

“U svakom slučaju nije dobro”, kazao je Katančić na samom početku razgovora te objasnio kako zagrijana plastika u još uvijek poluraspadnutom stanju predstavlja opasnost za zdravlje te da će takva situacija trajati dok se u potpunosti ne ugasi.

Smatra kako je zrak manji problem kada govorimo o opasnostima.

“Kroz nekoliko dana koncentracija opasnih čestica u zraku past će ispod opasne. Dok se to ne dogodi bilo bi dobro da ljudi što je manje moguće borave na otvorenome. Maske koje smo koristili u doba koronavirusa neće pomoći kada je u pitanju zaštita od plinova koji se u ovom trenutku ispuštaju”, navodi.

No što je s tlom i vodom?

“Tu je stvar kompleksnija. Te čestice veoma su lagane, vjetar ih raznosi i prije ili kasnije će završiti na tlu. Preporuke jesu da se ne koristi voće i povrće koje je uzgajano u blizini, a na koje jesu ili će pasti opasne čestice”, objašnjava Katančić.

Cijeli razgovor u emisiji “Gost dana” poslušajte u nastavku.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.