STOŽER OPĆINE VIR: “Capak nas etiketira, nismo žarište, nemamo noćnih klubova”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak naljutio je danas Stožer civilne zaštite Općine Vir svojom izjavom o novome žarištu u noćnom klubu na Viru, pa su mu odgovorili priopćenjem koje je prenio dnevnik.hr.

“Nastavno na izjavu epidemiologa Capaka, u dijelu u kojem navodi da je otok Vir novo žarište koronavirusa, iako sam navodi kako ‘nemamo preciznih podataka’, ali onda ipak etiketiranje te tvrdnja o novom žarištu na otoku Viru u noćnim klubovima, premda na Viru takav ugostiteljski sadržaj ne postoji, u najmanju ruku nas iznenađuje”, stoji u priopćenju koje je potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Vira Antonio Vučetić.

Dugo je, tvrde, “općina Vir bila korona free zona. Napominjemo da se područje općine Vir, a s obzirom na broj stanovnika i gostiju, ne može smatrati novim žarištem. Jedina smo turistička destinacija u Hrvatskoj s više od milijun noćenja u prvih sedam mjeseci, što dovoljno govori samo za sebe”, kažu.

Podsjećaju da je “kroz otok Vir od početka godine prošlo oko 85.000 turista, a na Viru stalno živi 4.000 stanovnika. Na samom otoku od početka srpnja imali smo šest slučajeva zaraženih corona virusom, od čega su dvije osobe ozdravile, a četiri su izolirane i oporavljaju se. Niti jedna osoba nije zaražena u trgovačkim ili ugostiteljskim objektima, već se radi o povratnicima s putovanja te bliskim obiteljskim kontaktima. Uzimajući navedene činjenice u obzir, broj zaraženih na Viru gotovo je zanemariv.”

Podsjećaju također da “na Viru nema noćnih klubova, već rade isključivo barovi, restorani i kafići na otvorenim terasama. Svi navedeni objekti zatvaraju u dva sata noću, sukladno odluci lokalnog stožera civilne zaštite, koja je donesena početkom srpnja 2020. godine. Stožer civilne zaštite Općine Vir više puta je naložio da svi objekti, javni, trgovački, ugostiteljski moraju provesti kompletnu dezinfekciju”.

“Građani, gosti i turisti na području Općine Vir strogo se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite RH, te provođenje istih provjerava svakodnevno putem pripadnika Stožera civilne zaštite Općine Vir, upravo svjesna koliko je važno pridržavati se svih epidemioloških mjera te koliko je važno osigurati maksimalnu sigurnost svojim gostima te stalnim stanovnicima, te će to nastaviti i u budućnosti”, stoji u priopćenju.

Komentiraj