Stoilković: “Čim se dogodio prvi odron, postojala je slutnja da bi se mogao dogoditi dodatni”

Autor:

7.12.2022., Zagreb - Ispred ulaza u Holdingovu podruznicu Cistoca odrzan je prosvjed radnika koji traze vece place. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Čim se dogodio prvi odron, postojala je slutnja da bi se mogao dogoditi dodatni, rekao je Zdravko Stoilković iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Nakon drugog odrona smeća u samo mjesec dana i nesreće u kojoj je jedan radnik izgubio ruku, Jakuševec je postao ekološka bomba i problem koji se hitno mora riješiti. Iz Nastavnog zavoda “Andrija Štampar” potvrdili su povišene vrijednosti tzv. lebdećih čestica, ali opasnosti, kažu, nema.

Sa strepnjom smo čekali podatke koje je iznio Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Čuli smo da nema povišenih koncentracija amonijaka i sumporovodika, ali i lebdećih čestica koje se mogu pojavljivati u vidu čađe, prašine, pepela ili dima, ima ih dosta, i to sigurno izaziva određenu nelagodu. Najveću nelagodu izaziva situacija na odlagalištu Jakuševec.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

“Rano je došao voditelj podružnice Davor Vić s inspekcijskim nalazom, da postoji sigurno mjesto na plohi 6/3, za istovar miješanog komunalnog otpada. Odron je bio malo sa strane, u jednom dijelu deponija se odronio na kraju te plohe, ali sadašnje mjesto istovara bilo bi kontra toga”, rekao je Stoilković.

Naglasio je kako su radnici tražili dodatnu garanciju, htjeli su vidjeti plohu, postoji li kakva opasnost po zdravlje i njihove živote.

“Očevid je obavljen i vozači su se složili da bi ploha mogla biti sigurna za privremenu količinu otpada koji će se odlagati”, rekao je.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Istaknuo je kako je teško procijeniti koliko će se dugo moći otpad odlagati.

“Ako će se rupa polako zapunjavati, ići će prema onom dijelu gdje je deponij najviši, tu će vjerojatno postojati dodatna ugroza. Za sada, početak bi trebao biti siguran. Postojao je dodatan zahtjev, da se put još malo nasipa i da se napravi rampa kako bi se to podiglo, kako bi istovar bio što sigurniji. Ovo je očito nestabilna građevina. Čim se dogodio prvi odron, postojala je slutnja da bi se mogao dogoditi dodatni”, rekao je.

Mišljenja je kako će se vjerojatno još neko vrijeme ovdje odlagati otpad.

“Ovisi hoće li se približavati vrhu planine, ako bi postojala opasnost od urušavanja, tada bi radnici ili vozači bili bliže”, zaključio je u programu HRT-a.

Renato Petek: “Holding naložio radnicima da moraju ići raditi, ali na vlastitu odgovornost”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.