‘Radnici Čistoće su potplaćeni i bojimo se da sve vodi prema štrajku’

Autor:

Marin Hižar

 

Zdravko Stoilković (SSKH) i Sanja Ožić (SHV) govore o sve gorim uvjetima rada u zagrebačkoj Čistoći, koji će ako se stvari ne promijene, dovesti do prosvjeda

Kada se jedan problem u Zagrebačkom Holdingu riješi, barem ih se još pet stvori. Ovaj puta na prste Uprave stali su Zdravko Stoilković iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i sličnim djelatnostima, Sanja Ožić iz Sindikata hrvatskog vozača i Nenad Molc iz Novog sindikata. Radi se o sindikalistima koji zastupaju prava radnika Čistoće. Pošto su prava radnika prekršena, kako argumentiraju, oni su dužni podići svoj glas kako bi zaštitili one koji zastupaju. Zbog toga su i sa Zagreb Newsom popričali Zdravko Stoilković i Sanja Ožić.

Kažu da je sve započelo 2019. godine kada je Holding potpisivanjem tadašnjeg novog kolektivnog ugovora „preuzeo obvezu u roku od 90 dana izraditi akte sistematizacije“. Taj dogovor se nije ispoštovao te su slijedom toga sindikati u Podružnici Čistoća 2021. godine – u postupku mirenja putem Ministarstva – ishodovali obvezu poslodavca za izradu sistematizacije. Sada, krajem 2022. godine, najavljuje se prosvjed radnika Čistoće čiji je početni cilj bio vršiti pritisak na Holding kako bi u najkraćem roku se izradila sistematizacija. Najavu prosvjeda potpisalo je 1116 radnika te je potom Holding u svoj protokol uvrstio obvezu izrade sistematizacije.

Prvi cilj je tako ostvaren, ali svi problemi nisu riješeni. Daljnji zahtjevi radnika Čistoće mogu se sročiti u tri točke. Prvo – „izjednačavanje koeficijenata za istovrsne poslove radnika Čistoće s najvećim koeficijentom složenosti poslova u drugim podružnicama Holdinga“. Drugo – „izjednačavanje i povećanje dodataka na uvjete rada u Čistoći“. Treće – „osiguranje parkinga koji se ne plaća“ za sve radnike čistoće kao što je to i za ostale podružnice unutar zagrebačkog Holdinga.

„Sama inicijativa odavno je pokrenuta i nezadovoljstvo radnika Čistoće postoji već jako dugo. Mi smo upozoravali na koeficijente složenosti poslova i dodatke poradi uvjeta rada koji su manji u Čistoći, nego u drugim podružnicama Holdinga. Sve to su radnici jasno iskazali na skupu radnika kojem je prisustvovao i član Uprave i voditelj podružnice. Nakon toga, poslodavac nije ništa poduzeo. Sada, pogotovo s inflacijom i povećanjem troškova života za otprilike 20 posto, počeli smo na to sve više ukazivati“. Potrebna je žurna mjera – nema više prostora za odgađanje“, kaže za Zagreb News Zdravko Stoilković.

Događa se sada da se vozači Čistoće javljaju u druge podružnice Holdinga jer kod njih „za praktički isti posao dobivaju veću plaću“. Trenutni problemi radnika Čistoće su višestruki. Težak i odgovoran posao koji je malo plaćen; zbog nedostatka radnika mora raditi svaku subotu zato što se ne mogu osigurati resursi kako bi se vršila ugovorena usluga; žuri sa svojim poslom ne da ranije završi već da nadopuni nedostatak radne snage u drugim dijelovima Zagreba; uz sve to još radi blagdanima za istu nisku plaću. Nisku plaću koja je najniža naspram svih ostalih podružnica Holdinga. Glavni cilj sindikata Čistoće sada je dovesti tu plaću na ravnopravnu razinu s ostalim podružnicama.

„Naši dodatci su između 3,40 i 5,40 posto, dok Zagreb Parking ima 12 posto. Ono što mi tražimo moglo bi se opisati na način – sad i odmah! Kako? Tako da se do konca godine, prilikom izrade poslovnog plana, u planiranju mase plaća uračuna to povećanje kako bi naši radnici prvog veljače dobili veću plaću. Što je poslodavac napravio? Upravo zbog tih loših uvjeta rada, on je tijekom srpnja i kolovoza dao dodatak od 750 kuna, što se – naravno – sada prestalo isplaćivati. Osnovica čistača je 3000 kuna, a vozača oko 5000 kuna. To su doista iznosi s kojima će teško biti preživjeti prvi mjesec uz ove povećane troškove života. Ako se sad sredstva ne osiguraju u poslovnom planu do kraja godine, mi ćemo pregovarati o nečemu što će se tek moći promijeniti u daljnjoj budućnosti. Kada bismo čekali novu sistematizaciju, radnici bi čekali još najmanje pola godine“, nadovezuje se Sanja Ožić.

Do komunikacije oko situacije između Holdinga i sindikata Čistoće nikada nije došlo. Sindikati su uputili nekoliko dopisa Upravi, ali nema odgovora. U isto vrijeme, svaki mjesec broj radnika koji odlaze nadmašuje broj pridošlih u Čistoći. Natječaj za zapošljavanje komunalnih radnika „već se duže vrijeme nije zatvorio“. Sve to sindikati Čistoće pokušavaju riješiti mirnim postupkom te najkasnije početkom ovog prosinca očekuju poziv na pregovore. „Ako ne, sindikat će sam odlučiti koje mjere će poduzeti – hoće li to biti prosjek ili će sve u konačnici završiti štrajkom“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.