Renato Petek: “Holding naložio radnicima da moraju ići raditi, ali na vlastitu odgovornost”

Autor:

22.03.2021., Zagreb - Renato Petek, kandidat na listi SDP-a za zamjenika gradonačelnika Zagreba.

Photo: Saša Zinaja/NFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Dok traje konferencija u Dubaiu, na kojoj se predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković hvalio kako Hrvatska radi na zelenoj tranziciji i zaštiti okoliša, iako nije veliki zagađivač, dotle se Zagrepčani guše u smeću, a brdo na Jakuševcu se urušilo po drugi put u mjesec dana.

Iako je Milan Bandić 20 godina obećavao zatvoriti to najveće odlagalište, čak se i obećao samospaliti još 2002., ako u roku dvije godine to ne učini, on je preminuo, a Jakuševec i dalje raste i smrdi gore nego ikad. Zeleni gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gradio je kampanju na smeću – ali smeće ga je sustiglo i u dvije godine po mišljenju mnogih je gore nego ikada. Problem je da je upravljanje Jakuševcem Bandić podijelio na nekoliko privatnih tvrtki.

Na žalost, u kratkom vremenu zbog nepravilnog skladištenja otpada, gdje usprkos inzistiranju na odvajanju smeća, isti se odlaže zajedno, što je uz nepovoljne vremenske prilike, prije svega velike količine kiše, dovelo do odrona. Jučer se dogodio drugi odron prilikom kojeg je teško stradao radnik Čistoće kojem je zbog ozljeda amputirana ruka. Neki su govorili, što nije potvrđeno, jer izvidi traju, da se dogodila spontana eksplozija.

Gradska vlast nalazi se pred velikim izazovom, jer s jedne strane imaju radnike koji traže uvjerenje da je rad siguran, s druge određuju lokaciju unutar Jakuševca koja je sigurna za nastavljanje odlaganja otpada.

“Gost dana” Radio Nacionala, zastupnik SDP-a u Skupštini grada Rentao Petek odmah na početku komentirao je jučerašnju nesreću na Jakuševcu: “Jako mi je žao zbog stradanja, i čini mi se da je tu nekako podijeljena odgovornost između grada i državne razine. S jedne strane Grad je vlasnik odlagališta, s tim je odgovoran sukladno dozvoli koju ima, što je u ime grada podigao Holding i gradska Čistoća. S druge strane je država koja treba pomoći. Ja sam stvarno očekivao da će ministar Filipović pružiti ruku i pronaći način gdje će se odvesti otpad, jer prema odluci nekih institucija to ne može ići na Jakuševec, a ne možemo dopustiti da se prestane odvoziti s gradskih ulica. Jučer su kamioni ostali puni, nije se znalo što i kuda s otpadom. Nisam još čuo da je pronađeno neko rješenje osim odvoza na neku novu plohu koja je nešto niža a koja se nalazi unutar Jakuševca i ne bi trebalo biti ugroze za radnike.”

Zatim je upozorio na pismo koje su radnici uputili prije desetak dana, nakon prvog odrona: “Dopis je poslan od strane sindikata i radnici su tražili da ih se ne šalje tamo jer se ne osjećaju sigurno. Interesantno je da su od strane Holdinga dobili odgovor da moraju ići raditi, ali na ulazu moraju potpisati da idu na vlastitu odgovornost.”

Petek je prokomentirao i bumerang koji se Tomaševiću vraća s problemima u odvozu smeća na čemu je gradi svoju izbornu kampanju: “Grad je odgovoran, ali tu govorimo o kontinuitetu od Milana Bandića. Ako idemo 50 godina unazad kada je odlagalište bilo otvoreno na rubu grada i sada je postalo dio grada koje je zapravo jedno veće odlagalište otpada u ovom dijelu Europe. Ja sam ponosan da sam razotkrio ugovor kojim je Milan Bandić namjestio posao da ga dobe za tadašnjih 250 milijuna kuna na četiri godine a on je istekao 2022. godine. Ja sam razgovarao s Tomaševićem i u gradskoj skupštinismo razgovarali o tome i potpisan je novi ugovor koji je Tomislav Tomašević potpisao opet sa istim tvrtkama do 2026. godine za 222 miljuna kuna tada, dakle nekih 7 milijuna eura godišnje. Tko god da je tamo mora raditi prema planu i programu zbrinjavanja i održavanja odlagališta otpada, mišljenju i dokumentima struke”, zaključio je Petek.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.