Čačić: “Zagreb ne pokazuje hrabrosti i kičmu, pa ni Tomašević, kao što nije ni Bandić”

Autor:

10.11.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista odrzanoj u Saboru o temi  "Ilegalne migracije i reakcija Vlade Republike Hrvatske" govorili su Dario Zurovec, Damir Bajs, Natalija Martincevic, Davor Nadji i Radimir Cacic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Svatko tko išta zna o zbrinjavanju otpada je zgrožen, a cijela priča o trijaži, reciklaži, kompostanama i međufazama, na kraju završava sa spalionicom otpada, rekao je prilikom gostovanja u emisiji “Studio 4” HRT-a, Radimir Čačić. Istaknuo je kako je potrebno pokazati političku volju i hrabrost da se takav objekt što prije izgradi.

Čačić je ustvrdio kako je slučaj urušavanja otpada na Jakuševcu ogolio hrvatsku politiku prema zbrinjavanju otpada.

– Ogolio je definitivno našu politiku. Svi bježe. Davor Nađi vrlo precizno je rekao. Svi bježe od nečega što je potpuno, svima poznato. I sastoje se u jednoj riječi – energana na otpad. Cijeli sustav toplana zagrebačkih, kada je pripremljen i projektiran, projektiran je za tu energanu na otpad. Ta priča koju slušamo od Plenkovića, da to s državom nema ništa, da je to problem Grada Zagreba i ova brbljanja koja slušamo u Gradskoj skupštini i u Saboru, je naravno tako jedna prozirna i bezočna laž, poručio je.

Istaknuo je “da je svatko tko išta zna” o zbrinjavanju otpada “zgrožen” te je dodao kako je potrebno izgraditi spalionicu otpada.

– Iz jednostavnog razloga, da u priča o trijaži, reciklaži, kompostanama i međufazama, na kraju završava s jednom ključnom riječju – energana. Dakle, 20-30% uvijek završava u spalionici. Tako je u Beču, Kopenhagenu, i cijeloj Njemačkoj. Nema tu ništa nepoznato. Da bi cijela priča završila tamo, morate imati najmanje 800 tisuća stanovnika. To ima samo grad Zagreb u Hrvatskoj. Ne možete prebaciti odgovornost za otpad na jedinice lokalne i regionalne samouprave. Od regionalnih samouprava jedino i lokalnih, jedini koji ima veličinu da to naprave je grad Zagreb, dodao je Čačić.

Čačić je ustvrdio da je država “apsolutno odgovorna” za stanje sa zbrinjavanjem otpada te da “ne želi preuzeti odgovornost” zbog političke štete na lokalnoj razini.

Bez kičme iz hrabrosti

– Uvijek je isto, ne u mom dvorištu. Može energana, ali ne kod mene. Grad Zagreb pak ne pokazuje hrabrosti i kičmu, pa ni Tomašević, kao što nije pokazao ni Bandić prije toga, da kaže građanima, u redu, država nam je stavila omču oko vrata, ne da nam da napravimo samo kod nas, nego traži da to radimo i za zagrebačku županiju, pojasnio je.

Poručio je da bi vlast trebala djelovati odlučnije i pokazati više inicijative.

– Svatko tko ima snage da povuče potez bi rekao, u redu, mi ćemo napraviti u Zagrebu, preuzet ćemo dio otpada, ne samo Zagrebačke županije, nego iz cijele sjeverne Hrvatske, to ćemo naplatiti, napravit ćemo to na najvišoj ekološkoj razini, pojasnio je.

– Kada se napravi vrhunski, ekološki, tehnološki, kvalitetno, problema nema. Dakle, tu fali ta odlučnost grada, hrabrost grada da povuče potez, a naravno država je apsolutno odgovorna. Imamo europski novac, financijski je država sve takve projekte do sada podržala, pa bi podržala i ovaj.

Slučaj Barbarić

Na pitanje je li u metežu na Jakuševcu i prometnim punktovima prosvjednika svinjogojaca ispod radara prošla smjena Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, odgovorio je potvrdno.

– Nemam što dodati. To je točno tako, rekao je.

Naime što je učinio Plenković, pustio je da ide proces koji će mu dati formalne elemente da makne predsjednika uprave HEP-a. Time, kaže, “nisam ga maknuo zbog 10 milijuna eura koje je otišlo u privatne ruke u aferi ‘plin za cent’. Nisam ga maknuo na pritisak uprave. Nego sam ga maknuo, kao legalist, kao čovjek koji postoji u pravilnoj državi. Protiv njega je dignuta optužnica, nije srušio kuću, sada ga mičem.”

– Slučajno se to poklopilo s trenutkom svinjske kuge. Dakle, reflektori javnosti su premješteni ovamo. Ovdje je to za njega, uvjetno rečeno, najmanja šteta. Dakle, pametno, organizirano, osmišljeno. Ne bih ni ja bolje, našalio se Čačić.

Kada će biti izbori?

Čačić smatra kako će se izbori raspisati kada to odluči premijer.

– Izbori će biti kad Plenković odluči, svi smatraju to, tako i ja. Mogu biti u bilo kojem mjesecu.

Komentirao je profesionalni put Damira Vanđelića te ustvrdio kako je on “dokazani menadžer” koji upozorava na stvari koje su se davno trebale realizirati.

– Što se tiče gospodina Vanđelića, on je dokazani menadžer. Ante Vlahović, ga ne bi držao desetljeće i više u svom sustavu, jer on ne drži nesposobne. Puno toga što govori u svom programu su notorne stvari koje su davno trebali biti realizirane. Ja se slažem da su se trebale realizirati. O nekima kao što je aktivacija resursa koji se zove državna imovina kroz neke vrste fondova, garancijski fond, itd., zaključio je Čačić u programu HRT-a. 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.