Čačić usporedio svoju i Banožićevu nesreću te dodao: “Nadam se da će biti nevin, po mogućnosti i oslobođen”

Autor:

06.07.2023., Zagreb - Predstavljanje knjige Kraljica: Zivota ima i izvan politike 
Jadranke Kosor. Radimir Cacic. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Je li bilo propusta u očevidu i kakve bi nesreća Marija Banožića mogla imati političke posljedice bila je tema razgovora s predsjednikom Reformista, Radimirom Čačićem u RTL Direktu.

Mnogi su ovih dana povlačili paralele sa slučajem koji se Čačiću dogodio 2010. godine – također je sudjelovao u prometnoj nesreći i također je bila smrtna posljedica. Međutim, tada on nije bio u Vladi. Bio je saborski zastupnik. I okolnosti su bile drugačije.

“Okolnosti su bile potpuno drugačije jednostavno zato što je tamo bio neupitan nehaj. Neizravna namjera podrazumijeva alkohol u bilo kojoj formi, prekoračenje brzine pretjecanja u tunelu ili prolaz kroz crveno svjetlo, neprimjerenu vožnju u magli – dakle pretjecanje u magli. Postoji cijeli spektar. Kod mene, prema presudi, ničega od toga nije bilo i presude za nehaj kreću se od toga da se pojedinca može osloboditi, ali i dosuditi zatvor od jedne do pet godina. Na drugoj strani za neizravnu namjeru kazne su od tri do 15 godina zatvora. To su sasvim druge kategorije.”

 

“I u mom slučaju, s obzirom na to da sam vozio s 0.0 promila alkohola, i s obzirom na to da sam vozio ispod dozvoljene brzine, potom da je neupitno drugi automobil u kojem je bila obitelj Liptak. Dvoje ljudi je poginulo, preminulo nakon nesreće. Nisu bili vezani. Gospođa, koja je vozila nije imala ni jednu, ni najmanju ozljedu. Bila je vezana. Nisu imali svjetla za maglu i, što je najvažnije, vozili su brzinom koja je bila dva puta niža od dozvoljene, što je samo po sebi zabranjeno jer su se izgubili. Promašili su izlaz s autoceste, što je gospođa i rekla. To su sve razlozi zbog kojih me prvostupanjski sud osudio uvjetno uz jednu važnu klauzulu da se istog trenutka, po donošenju presude, ta presuda briše. Nažalost, drugostupanjski je završio kako je završio. To je jedna politička igra o kojoj ja više-manje znam sve. Nisam jedini koji to zna.”

Misli li Radimir Čačić da će Mario Banožić završiti u zatvoru ili misli da će biti pokušaja da ga se “spasi”, da mu se ublaži kazna?

“Očekujem da će sve biti korektno napravljeno. Previše je očiju uprto u to da se ne bi saznala bilo kakva muljaža prije ili poslije. Nadam se da će biti nevin, po mogućnosti i oslobođen. Imate mogućnost s nehajem da budete oslobođeni ili blago kažnjeni. To znači da jednostavno nije kriv. Mnogi vele da se to ne može svakome dogoditi, ali ti jednostavno lažu. Ako su vozači, svakome se nekad može dogoditi. Nehaj. Kad je netko pijan, vozi brzo po magli – to je druga stvar. Ali nehaj se može dogoditi svakome.”

I prije ove nesreće, javnost je Banožića znala po aferama. Je li trebao i prije ove subote  postati bivši? Je li jedan od razloga zašto nije postao bivši zato što je Zoran Milanović to toliko to htio? Na ova pitanja Čačić za RTL kaže:

“On nikad nije smio postati ministar. On je potpuno potkapacitiran, nije materijal za ministra. Ali, on je državni ministar i kao državni ministar ima jednu od ključnih uloga da bude lutka trbuhozborca koji se zove Plenković. Nije jedini. Imate i Grlić Radmana. Samo su tri koja imaju direktnu ovisnost i komunikaciju s predsjednikom države. Dvojicu je kontrolirao Plenković, treći je Davor Božinović. Njega ne kontrolira, ali zato nemate te cirkusantske sukobe.”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.