Štivo za poduzetnike od poduzetnika: Šest knjiga koje je korisno pročitati

Biti vođa moderne organizacije ili sudjelovati u poduzetničkom sistemu u današnje je vrijeme izazovno, ali i prije svega zanimljivo. Da bi poduzeće uspješno poslovalo, nužno je učiniti sve predradnje kako bi se održao što jednostavniji protok poslovanja. Savjeti stručnjaka mogu pomoći, a i kvalitetno štivo može biti od koristi. Studeni je dosadašnjih godina bio rezerviran za Međunarodni sajam knjige Interliber, no ove godine se održava u malo drugačijem ruhu. Odabrali smo 6 naslova koje se isplati pročitati!

M. Mazzucato – Država poduzetnica

Odmah nakon objavljivanja Država poduzetnica proglašena je svjetskom senzacijom, a njezina autorica Mariana Mazzucato uvrštena među ekonomske zvijezde današnjice. U svojoj briljantnoj knjizi autorica dokazuje da nije privatni sektor onaj koji najhrabrije ulazi u rizike i dolazi do najvećih otkrića, nego je to država koja često trpi nepravedne kritike. Mariana Mazzucato dobitnica je prestižnih nagrada na području ekonomije, a magazin New Republic proglasio ju je jednim od „tri najvažnija mislioca u području inovacija“. Knjigu je s engleskoga jezika preveo Ratko Bošković.

A. Žepec: BOOM–Put do slobode svakog poduzetnika

Da bi poduzeće uspješno poslovalo, treba imati uređena i usklađena četiri osnovna dijela– jasnu strategiju, učinkovitu organizaciju, kvalitetnu komunikaciju i dobar oblik nagrađivanja. Ovaj motivacijski priručnik uspješno gradi i povezuje te četiri komponente i pomaže malim i srednjim tvrtkama da profesionaliziraju poslovanje. Ako se načela iz knjige dosljedno i mudro primijene u organizaciji, za godinu dana bit će uočljiv „boom” u rezultatima i zadovoljstvu zaposlenika organizacije.

R.H. Thaler – Nerazumno ponašanje– stvaranje bihevioralne ekonomije

Magazini Forbes i Economist proglasili su Nerazumno ponašanje– stvaranje bihevioralne ekonomije najboljom poslovnom i ekonomskom knjigom 2017. godine. Iste je godine njezinu autoru Richardu H. Thaleru dodijeljena Nobelova nagrada za revolucionaran rad u povezivanju ekonomije i psihologije. Upravo u knjizi Nerazumno ponašanje Thaler, utemeljitelj bihevioralne ekonomije, pokazuje da je za uspješno poslovanje jednako važno razumjeti ljudsko ponašanje i financijske izvještaje. Knjiga sadržava mnogobrojne primjere iz svakidašnjeg života, anegdote i šale s pomoću kojih autor na duhovit način predstavlja ekonomsku povijest. Nerazumno ponašanje prevela je s engleskoga jezika dr. sc. Maja Vidović.

D.Ribić, N. Pleša Puljić: Osnove poduzetništva

Svima koji se prvi put susreću s pojmovima s područja poduzetništva ova će knjiga pomoći da se upoznaju s temeljnim obilježjima i odrednicama pokretanja i vođenja posla. Udžbenik počinje definicijom osnovnih pojmova, a potom se bavi povijesnim razvojem poduzetništva, različitim školama poduzetništva, predrasudama (mitovima) o poduzetništvu te poduzetničkim osobinama i vještinama. Osim toga, udžbenik predstavlja različita istraživanja o poduzetništvu, nudi detaljan opis činitelja poduzetničkog okružja, način generiranja ideja za pokretanje poslovnog pothvata, osnovne elemente poduzetničkog pothvata, poslovnog planiranja i sadržajaposlovnog plana te govori o važnosti etike u poduzetništvu i poslovanju.

T. Piketty: Država i ideologija

Uspješnica „Kapital u 21. stoljeću“, za koju mnogi tvrde da je jedna od najvažnijih knjiga koja je izašla u ovom stoljeću, prethodila je knjizi „Država i ideologija“ francuskog ekonomista i autora Thomasa Pikerttyja. Knjiga je ovo koja potiče čitatelja da promijeni način na koji procjenjuje politiku, ideologiju i povijest. Razotkrivajući ideje koje su utjecale na društvenu nejednakost u prošlom tisućljeću, razotkriva desnu i lijevu politiku, smatra ih ispraznima i tvrdi kako treba strukturirati novi ekonomski model. Prema autoru knjige, današnja ekonomija nije nešto što se dogodilo prirodnim putem, kapital i profit su nešto što je namjerno stvoreno tijekom povijesti od strane nekih privilegiranih socijalnih grupa koje su to nametnule cijelom društvu uz pomoć ideologije. One su čovječanstvu donijele takve nesreće kao što su kmetstvo, robovlasništvo, kolonijalizam, komunizam, fašizam i hiperkapitalizam, utječući na živote milijarda ljudi. On tvrdi da će u narednom razdoblju glavni pokretač napretka biti snažna težnja ljudskog roda da se ostvari pravednije društvo, i to kroz ravnopravniju raspodjelu bogatstva, bolje i sveobuhvatnije obrazovanje, poštivanje ljudskih prava i očuvanja globalne stabilnosti.

R Carroll: Metoda Bullet Journal

Ovu sam knjigu napisao za sve frustrirane popisima, preplavljene obavljanjem više zadataka istovremeno i stvaratelje kojima treba malo sustavnosti. Ova knjiga je koristan priručnik za sve one koji žele postati piloti, a ne putnici svog života. Autor Carroll je godina isprobavao razne susatave za organizaciju, koristio aplikacije, služio se analognim i digitalnim alatima, no nijedan nije odgovarao njegovom umu. Iz čiste nužde nastao je Bullet Journal, koji mu je pomogao da postane učinkovit i usredotočen. Prvo je sustav podijelio među prijateljima, a uskoro je on postao viralan. Samo nekoliko godina kasnije, Metoda Bullet Journal postala je svjetski pokret. Prije svega, potrebno je zabilježiti prošlost rabeći ništa više od olovke i papira. Tu se izrađuje sveobuhvatan pregled svega što je pojedinac učinio. Nakon toga se uređuje sadašnjost kako bi se pronašao svakodnevni mir u suočavanju s propisima. Na pažljiviji, proaktivniji i sustavniji način. Na kraju dolazi osmišljavanje budućnosti, kada se nejasna znatiželja pretvara u cilj s koracima po kojima se može djelovati kako se došlo do velikih promjena.

Komentiraj