Stil Carolyn Bessette Kennedy inspiracija je i 25 godina nakon njene smrti

Autor:

JULY 16th 2023: The twenty four year anniversary of the death of John F. Kennedy Jr. who died in a plane crash on July 16th 1999 along with his wife, Carolyn Bessette Kennedy and his sister-in-law, Lauren Bessette. Kennedy was piloting a single-engine Piper Saratoga that had departed New Jersey's Essex County Airport en route to Martha's Vineyard Airport in Massachusetts. The crash occurred in The Atlantic Ocean approximately 7.5 miles west of Martha's Vineyard. - File Photo by: zz/Larry Le Vine/STAR MAX/IPx 1999 5/19/99 John F. Kennedy Jr. and his wife Carolyn Bessette Kennedy at the "Newman's Own" George Awards held at on May 19, 1999 at The U.S. Customs House in New York City. (NYC)

zz/Larry Le Vine/STAR MAX/GuliverImages

Prošlo je gotovo 25 godina od smrti Carolyn Bessette Kennedy, modne direktorice u Calvin Kleinu i supruge Johna F. Kennedyja Jr. U padu privatnog zrakoplova kod Martha’s Vineyarda poginuo je bračni par, Carolyn je tada imala 33 godine, a njen suprug 38 godina. Život je u nesreći izgubila i njezina 34-godišnja sestra Lauren.

Unatoč tome što postoji samo oko 100 njezinih javnih fotografija, Carolyn Bessette Kennedy ostaje inspiracija modnim dizajnerima, vizažistima, pa čak i frizerima. Kako objasniti trajan utjecaj žene koju je New York Times nedavno nazvao “duhom influencera”?

Carolyn Bessette pojavila se u javnosti 1994. godine, kada je počela hodati sa sinom pokojnog predsjednika Johna F. Kennedyja i Jackie Kennedy Onassis. Javnosti je njihova veza izgledala kao iz bajke: JFK mlađi bio je najpoželjniji neženja u Americi s poviješću veza koje su uključivale slavne osobe poput Daryl Hannah, Sarah Jessice Parker i Madonne. Bessette nije bila holivudska starleta, već relativno nepoznata – barem u krugovima Kennedyja Jr.

Ali, ona nije voljela biti u središtu pozornosti. Par je bio notorno sramežljiv u javnosti i pokušavao je svoju vezu držati u tajnosti. Carolyn nikada nije dala intervjue, nema njezinih snimaka i nikada nije javno govorila – ali to je nije umanjilo interes javnosti za njih. Fotografirana je, često bez pristanka, gdje god je išla.

Visoka, sa svojom plavom kosom koju je često vezala u šik konjski rep (često u kombinaciji s crvenim ružem koji je postao njezin zaštitni znak), Carolyn Bessette Kennedy imala je sposobnost mijenjanja iz ležerne djevojke iz susjedstva u glamurozno izdanje.

U članku za britanski časopis Marie Claire 2019., Clare Waight Keller, bivša dizajnerica u Givenchyju koja je dizajnirala i vjenčanicu za Meghan, vojvotkinju od Sussexa, prisjetila se vremena koje je provodila s Carolyn Bessette Kennedy, kada su obje radile za Calvin Klein u New Yorku. “Došla bi u ured izgledajući kao da se otkotrljala iz kreveta. A onda, kad je imala sastanke, transformirala bi se iz super-cool ulične ležerne u najelegantniju stvar koju ste ikada vidjeli”, rekla je.

Privatni život

Nije iznenađujuće, kada se par odlučio vjenčati u rujnu 1996. godine, odlučili su to učiniti u najvećoj privatnosti, u baptističkoj crkvi na otoku Cumberland, dijelu udaljenog arhipelaga u blizini obale Georgije.

No, ironično, upravo je ta prigoda zacementirala modne pohvale za Carolyn Bessette Kennedy. Nosila je biserno bijelu svilenu haljinu od krepa s dekolteom oko vrata koji je dizajnirao, tada relativno nepoznati bivši dizajner Calvina Kleina, Narciso Rodriguez. Bio je to, za to vrijeme, nekonvencionalan izbor vjenčanice.

Bio je to izgled koji je definirao Carolyn kao kreatoricu ukusa, a ne sljedbenicu mode, učvršćujući njezino stilsko nasljeđe i uzdignutu minimalističku estetiku 90-ih za desetljeća koja dolaze, piše za CNN Sunita Kumar Nair, autorica knjige ‘CBK: Carolyn Bessette Kennedy, a life in fashion’.

Bračni par je posjećivao društvena događanja, a živjeli su u mondenoj četvrti Tribeca na Manhattanu, gdje su imali stan u potkrovlju. Ako je svijet očekivao reprizu poznatih modnih odabira njezine svekrve Jackie Kennedy – Valentinovih komada ili Yves Saint Laurenta – prevario se.

Modni kameleon

Iako je dane često provodila u Levis majicama i bijelim košuljama na kopčanje, večernja odjeća Bessette Kennedy bila je i majstorska radionica u nedorečenosti. Carolyn je voljela Yohjija Yamamota, avangardnog japanskog dizajnera s iznimnim tehnikama krojenja koji je spojio sportsku odjeću i japanske tkanine u svoje dizajne.

Konceptualni minimalizam može biti strani jezik onima koji nisu u potpunosti upućeni u njegovu gramatiku, ali Carolyn ga je vješto prevela s lakoćom i jednostavnošću, koristeći uglavnom linearne oblike i strogu paletu boja crne, bijele i bež. Njezin Yohji look bio je simfonija crnog i bijelog: jakna s mandarinskim ovratnikom s detaljima na gumbima i mekim lukom odrezanim na rubu ističe se svojom nekonvencionalnošću.

Ista stilska direktiva primijenjena je i na druge dizajnere (nosila je i Pradu, Ann Demuelemeester i Miu Miu). Dodaci su bili minimalni, cipele su uglavnom bile njezin voljeni Manolo Blahnik ‘Carolynes’.

I gotovo 25 godina nakon njene smrti u Carolyn Bassette Kennedy traži se inspiracija. Njen stil popularna je i kod nove, mlađe publike zahvaljujući Instagramu i TikToku. Jer ne samo da je imala ‘ono nešto’, Carolyn Bessette Kennedy učinila je da to izgleda lako.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.