STIGLO UPOZORENJE: Za vikend najavljena orkanska bura, kiša i grmljavinsko nevrijeme

Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine (HAC ONC) danas su od Državnog hidrometeorološkog zavoda zaprimile prognozu s najavom olujnog vjetra na podvelebitskoj dionici autoceste A1 te gorskoj dionici autoceste A6 i Krčkog mosta. Prema prognozi DHMZ-a u petak do kraja dana  podno Velebita očekuje se umjerena i jaka bura s olujnim i orkanskim udarima. Prognoza orkanske bure najavljena je za cijelu subotu i nedjelju do navečer.

Zbog sigurnosti prometa, ukoliko jačina vjetra bude iznad granice gdje postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili određene skupine vozila, HAC ONC će u suradnji s policijom  privremeno zatvoriti pojedine dionice autoceste A1 i A6, kao i Krčki most, te će promet biti preusmjeravan na alternativne pravce.

Hrvatske autoceste mole korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na web stranicama www.hac.hr, www.arz.hr, www.hac-onc.hr ili www.hak.hr te se tako informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja.

Također je korisnicima za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Zbog sve češćih prometnih nesreća na autocestama mole se vozači na dodatni oprez te se ističe važnost praćenja prometne signalizacije kao i poruka na info-displejima o uvjetima na cesti te ograničenju brzine na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijesti o eventualnim obilascima te alternativnim pravcima.

Prema prognozi koju je DHMZ u srijedu objavio na svojoj web stranici, u početku petka bit će sunčano i vruće, a prema kraju dana očekuje se naoblačenje sa zapada te mjestimični pljuskovi i grmljavina na sjevernom Jadranu, gorskim i središnjim područjima. Tijekom noći na subotu kiša će se proširiti na veći dio zemlje. Moguće je i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno pojačanim vjetrom, lokalno i tuča, a na Jadranu će zapuhati jaka i olujna bura. U nedjelju slijedi smirivanje i razvedravanje.

Komentiraj