STARI RECEPT Kravlje mlijeko iz mužnje noću sadrži puno veće količine triptofana i melatonina

Davor Javorovic/PIXSELL

Kravlje mlijeko dobiveno iz mužnje noću sadrži puno veće količine triptofana i melatonina, sastojaka koji smanjuju napetost i pomažu da se lakše utone u san, nego “obično, dnevno” mlijeko, utvrdili su znanstvenici istraživačkog Instituta za neuroznanost Uimyung u Južnoj Koreji.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koju nalazimo u namirnicama, a u metabolizmu služi kao prekursor serotonina, melatonina i nikotinske kiseline te poboljšava spavanje i raspoloženje, a melatonin je hormon koji, među ostalim, regulira biološki sat na način da noću navodi na pospanost.

“Konzumiranje mlijeka prije spavanja preporučuje se odavno”, podsjećaju južnokorejski znanstvenici.

Da bi dokazali svoje pretpostavke pokuse su proveli na laboratorijskim miševima. Grupa miševa koja je pila mlijeko iz noćne mužnje dvostruko je češće griješila pri obavljaju zadaća i bila puno pospanija. Nakon obavljenih zadaća, životinje koje su dobile “noćno mlijeko” zapale su puno brže i spavale dulje od onih koje su dobile “dnevno mlijeko”.

Južnokorejski autori studije zaključili su da konzumacija “noćnog mlijeka” rezultira umirujuće, poput anksiolitika te da potiče na san, što je obećavajuća alternativa za liječenje anksioznih poremećaja psihofarmacima.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Journal of Medicinal Food.

Komentiraj