STARI RECEPT Češnjak dobar kod spriječavanja više vrsta bolesti

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jeveć prije više godina prepoznala korisna svojstva češnjaka i smatra ga odličnim dodatkom prehrani kada je posrijedi borba protiv hiperlipidemije (povišene razine masnoće u krvi), sprječavanje vaskularnih problema, “oduvijek” se preporučivao pacijentima koji pate od povišenog krvnog tlaka…

Istraživanje znanstvenika Matthewa J. Budoffa dokazalo je njegovu vrijednost u “smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih”.

Znanstvenici su pratili stanje 55 pacijenata u dobi od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog tlaka, drugi od pretilosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svima je precizno izmjerena količina masnoća i kalcija u njihovim arterijama.

U godinu dana prvoj grupi pacijenata znanstvenici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2.4 mg odstajalog ekstrakta češnjaka. Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobivala ekstrakt češnjaka ukupna količina plaka u arterijama smanjila za 80 posto.

Češnjak od davnina ima reputaciju lijeka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko djelovanje, kao i antifungalno djelovanje…

Komentiraj