HINA/ Milan ŠABIĆ

STANJE OPEČENIH RADNIKA IZ SILOSA POGORŠANO Sinoć opečeni 16-godišnjak u teškom stanju

Liječnički tim za opekline splitskoga KBC-a rekao je u srijedu na konferenciji za novinare da se pogoršalo zdravstveno stanje dvojice teško opečenih radnika (27 i 44) pri eksploziji u silosu u Vranjicu, a maloljetnik (16) koji je sinoć ozlijeđen u eksploziji u Primorskome Docu u teškom je i za život opasnom stanju.

Voditelj Odjela za plastičnu kirurgiju splitskoga KBC-a Ivan Utrobičić rekao je da maloljetni pacijent koji je sinoć dovezen iz Primorskog Doca ima teške opekline, da su poduzeli inicijalne operacijske i reanimacijske mjere te da su i danas na njemu primijenili dodatne operacijske mjere za stabilizaciju njegova stanja. Za drugog ozlijeđenog maloljetnika iz Primorskog Doca rekao je da se na njemu primjenjuju konzervativne mjere te da je nešto manje opečen nego stariji pacijent.
O dvojici teško opečenih pacijenata iz silosa u Vranjicu šef Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intezivno liječenje Nenad Karanović je rekao da je njihovo stanje i dalje teško, da su životno ugroženi te da ima određenih pogoršanja u vezi s kardiocirkulacijskom funkcijom. Dodao je da dobivaju pojačanu potporu organima.
“Treći pacijent koji nam je sinoć dovezen iz Primorskog Doca ima teške opekline te ne možemo davati nikakvu prognozu s obzirom na takav stupanj opekline. On je priključen na respirator baš kao i dvojica pacijenata koji su nastradali u silosu. I kod njega radimo potporu organa. Postoji velika mogućnost da se nakon određenog vremena pojavi infekcija pa je u našem timu i infektolog”, rekao je Karanović.
U timu s doktorom Utrobičićem i Karanovićem je i infektolog Ivo Ivić, koji je rekao da infekcija najviše ugrožava pacijente. Dodao je da u timu anesteziologa pomaže da se na najbolji mogući način riješe infekcije. “U ovom trenutku jedan bolesnik daje simptome infekcije jer je visoko febrilan. Sve su mikrobiološke obrade napravljene, čekamo rezultate, ordinirana je antibiotska terapija širokog spektra. Taj je pacijent ugrožen i u drugim vidovima i on zasad zadaje najviše briga”, rekao je Ivić.
Dvojica radnika teško su ozlijeđena u petak oko podneva kad je eksplodirao silos u Sjevernoj luci. Osim njih, ozlijeđena su još tri radnika, ali lakše. Teško ozlijeđeni radnici operirani su dva puta i smješteni su u Jedinici intenzivnog liječenja splitskoga KBC-a.
Liječničkom timu sinoć je na odjel stigao novi pacijent, 16-godišnjak koji je teško stradao u 19,20 sati u obiteljskoj kući u Škrapićima, zaseoku kod Primorskog Doca, gdje se dogodila snažna eksplozija. On je u kući bio s 14-godišnjakom koji je lakše ozlijeđen. Ozlijeđeni su kad je eksplodirala kanta s gorivom, koja je bila pokraj štednjaka na kojem je gorjela vatra.
U oba slučaja još traju očevidi.

Komentiraj