STANJE JE ZABRINJAVAJUĆE U Federaciji BiH epidemija ospica i hripavca. Jedno dijete preminulo

Autor:

child with measles symptoms salvador, bahia / brazil - february 14, 2017: Child with measles symptoms is seen with small red spots on body and feverish state. *** Local Caption *** . SALVADOR BAHIA BRASIL Copyright: xJoaxSouzax 220117JOA05Z,Image: 803183975, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Joa Souza / imago stock&people / Profimedia

Joa Souza/imago stock&people/Profimedia

Od početka godine u entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine 3000 djece oboljelo je od ospica koje u kombinaciji s hripavcem predstavljaju veliki zdravstveni rizik za njih, što je rezultat male procijepljenosti najmlađih obveznim cjepivima, upozorili su u utorak zdravstveni dužnosnici.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniša Skočibušić izjavio je u utorak za medije u Mostaru kako je stanje zabrinjavajuće jer mala djeca nisu u dovoljnoj mjeri cijepljena osnovnim cjepivima protiv dječjih zaraznih bolesti.

“Osim ospica suočavamo se i s epidemijom hripavca. Velika zabrinutost leži u činjenici da se radi o cjepivima protiv preventivnih bolesti“, izjavio je Skočibušić.

VRATILE SE U 50 DRŽAVA WHO poziva na cijepljenje djece protiv ospica

Dodao je kako je od kraja prošle godine do danas proglašena epidemija ospica u tri županije tuzlanskoj, sarajevskoj i zeničko-dobojskoj, te da je u Federaciji BiH zabilježeno 3000 slučajeva obolijevanja. Jedno dijete je preminulo od posljedica komplikacija kombinacijom dviju zaraznih bolesti.

U Tuzli i Živinicama 13 djece hospitalizirano je zbog teških komplikacija izazvanih ospicama što je rezultat niskog stupnja cijepljenja. Najveći broj zaraženih su djeca predškolskog i školskog uzrasta, a glavni put prijenosa bio je preko vrtića.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH procijepljenost protiv ospica iznosi nešto iznad 50 posto, dok je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno da 95 posto populacije bude cijepljeno.

Epidemiolog objasnio razloge porasta broja oboljelih od hripavca. Simptomi su netipični

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.