SRIĆA UPOZORAVA! Simptomi ove bolesti često se miješaju sa simptomima alergija

Autor:

25.03.2021.,Zagreb -  KB Jordanovac, pulmolog dr. Sasa Srica"nPhoto: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Politico tvrdi da je Hrvatska žarište hripavca, HZJZ opovrgava i tvrdi da su brojke u padu, evo što kaže pulmolog Saša Srića.

Srića kaže da je brojka zaraženih hripavcem u Hrvatskoj ipak manja od one koju je objavio Politico, ali da ima izoliranih slučajeva. Najugroženija skupina su, upozorava, djeca i dojenčad. Simptomi se često miješaju sa simptimoma alergija, kaže liječnik.

Neobično za ovo doba godine, da raste broj respiratornih infekata. To je tipično za zimski period. Sam hripavac često prođe nepotvrđen, liječi se antibiotskom terapijom na temelju kliničke slike. Definitivno su brojke u padu”, govori.

Srića kaže i kako se pacijenti koji dođu u OHBP KBC-a Zagreb temeljito obrađuju i liječenje počinje na temelju laboratorijskih nalaza i kliničke slike. Hripavac je specifičan jer počinje uobičajenim kašljem, temperaturom i slabošću, a nastavlja se upornim neugodnim kašeljem i tek onda se može posumnjati u njega. “Vrlo malo ljudi je testirano iz razloga što je respiratorna simptomatologija dosta široka”, kaže za N1.

Niska procjepljenost, ne samo u Hrvatskoj, jedan je od razloga zašto se ova bolest brzo širi, ali i tome da se vraćaju već zaboravljene bolesti. “Cijepljenje je sigurno i treba apelirati na majke da cijepe djecu jer komplikacije mogu biti kobne”, upozorava pulomolog.

Što se tiče testiranja, Srića kaže kako je test na hripavac dosta jednostavan i da se radi u HZJZ-u. Sama bolest liječi se jednostavnom antibiotskom terapijom pet do sedam dana. Komplikacije su rijetke, a najčešće se događaju kod dojenčadi i u tom su slučaju vrlo opasne i treba se što je prije moguće javiti na hitnu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.