REAGIRAO HZJZ Pojava hripavca u zemljama EU ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom

Autor:

04.01.2024., Zagreb - HZJZ, Rockefellerova 12. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na razini Hrvatske vise je od tisuca  oboljelih od hripavca, a najveca incidencija, odnosno broj oboljelih je na podrucju Splitsko-dalmatinske zupanije i Grada Zagreba. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak je, reagirajući na medijske objave vezano uz interpretaciju podataka o broju oboljelih od hripavca u Hrvatskoj, istaknuo da se pojava većeg broja oboljelih od hripavca u drugim europskim zemljama ne može dovoditi u vezu s našom situacijom.

Mediji danas prenose napise Politica koji piše da su slučajevi hripavca posljednjih mjeseci širom Europe u porastu, te Hrvatsku navodi kao trenutačno europsko žarište bolesti.

“Trenutačno je europsko žarište Hrvatska, koja je u posljednjih 15 mjeseci prijavila 6381 slučaj. Dio razloga za širenje hripavca Europom pad je stope procijepljenosti”, navodi taj medij.

PIŠE POLITICO Hrvatska je europsko žarište hripavca!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u reakciji na svojim službenim stranicama ističe da je iz tamo objavljenih tablica vidljivo da se posljednjih tjedana bilježi smanjenje broja oboljelih od hripavca u Hrvatskoj.

Najveći broj oboljelih od hripavca zabilježen je tijekom studenog i prosinca 2023. godine, kad je zabilježeno više od 2000 oboljelih svakog mjeseca. Za razliku od visokog broja oboljelih tijekom zadnja dva mjeseca 2023. godine, u ožujku 2024. godine, oboljelo je nešto više od 150 osoba.

“Stoga se pojava većeg broja oboljelih od hripavca u drugim europskim zemljama ne može dovoditi u vezu s trenutnom situacijom u Republici Hrvatskoj”, navodi HZJZ uz poruku da situaciju i dalje prate i izvještavat će redovito broj oboljelih putem mrežnih stranica.

Hripavac je, podsjećaju, endemska bolest koja se povremeno javlja epidemijski. Broj prijavljenih slučajeva od početka 2023. viši je u usporedbi s pretpandemijskim godinama (2016:122, 2017:78, 2018:128, 2019:56), dok je u pandemijskim godinama značajno niži kao i prijave većine zaraznih bolesti (2020:10, 2021:7, 2022:1).

Prema izvještajima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, u epidemijskom obliku hripavac je zabilježen i u drugim europskim državama već tijekom 2023. godine, s time da neke zemlje bilježe velik broj oboljelih upravo od početka 2024. godine (primjerice Češka, Norveška itd.), navodi HZJZ.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.