Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbija traži izvanrednu sjednicu VS UN zbog kosovskih zakona o vojsci

Srbija će u petak zatražiti hitnu sjednicu Vijeće sigurnosti UN „zbog najgrubljeg kršenja rezolucije VS UN 1244“, izjavio je u petak srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u povodu seta zakona o transformiranju Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova, a direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić odluku Prištine nazvao je“aktom protiv mira“ i „činom političke agresije“ na Srbiju.

Beograd današnje glasovanje u Skupštini Kosova vidi kao „flagrantno kršenje“ međunarodnih dokumenata i kosovskog ustava.

“To je najdirektnija prijetnja miru i stabilnosti u regiji i sigurnosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić agenciji Tanjug.

Direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić ocijenio je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji da vojska Kosova predstavlja “ilegalnu, okupacijsku i oružanu formaciju na teritoriju Kosova” i pozvao i Srbe i Albance da ne stupaju u kosovske vojne postrojbe.

On je naglasio kako je „odluka o formiranju vojske Kosova donesena „protivno Ustavu i zakonima Srbije“ te protivno “privremenom Ustavu Kosova” i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova, kojim su okončani ratni sukobi na Kosovu 90-ih, a KFOR, poslije povlačenja vojske tadašnje SR Jugoslavije, proglašen jedinom vojnom formacijom koja može biti angažirana na Kosovu.

Đurić je, međuostalim, rekao i da je cilj formiranja vojske Kosova “nasilna promjena granica” Srbije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nastavit će, s vladom i nadležnim službama, poduzimati Ustavom i zakonima utvrđene korake, kako bi očuvao mir, sigurnost i opstanak Srba na Kosovu, a to uključuje i proglašenje okupacije i različite načine uporabe oružanih snaga, izjavio je Đurić.

O tome odluku mogu donijeti predsjednik Srbije i vlada, rekao je Đurić novinarima.

On je istaknuo i da su nadležni organi Srbije „dobili zadatak“ utvrditi identitet svih osoba „koje pristupaju nelegalnoj vojsci Kosova i uhite ih kad budu dostupni“.

Beogradski mediji prenose danas i poruku iz ureda povjerenice EU za vanjsku i sigurnosnu politiklu Federice Mogherini da se Sigurnosne snage Kosova (BSK) „mogu promijeniti samo kroz postupni proces i sukladno Ustavu Kosova“.

“Europska unija očekuje da Kosovo nastavi provoditi obveze iz Prvog sporazuma zaključenog u Bruxellesu u travnju 2013. godine i sporazuma o sigurnosti”, navedeno je u priopćenju iz ureda šefice eurodiplomacije.

Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

Komentiraj