Srbija osudila Momčila Perišića – ali ne za ratne zločine

Momčilo Perišić, bivši zapovjednik Vojske Jugoslavije koji je pred Haškim sudom osuđen na 27 godina zatvora a potom oslobođen, u petak je u Srbiji osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže, jer je 2002. navodno predao tajne spise predstavniku američkog veleposlanstva u Srbiji.

Uz Perišića, na godinu i pol zatvora osuđeni su i pukovnik Miodrag Sekulić te nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije Vladan Vlajković.

Presuda je nepravomoćna, a postupak traje osamnaest godina.

U ožujku 2002. Perišić je bio potpredsjednik Vlade Zorana Đinđića, kada su ga pripadnici vojnih službi uhitili u motelu na Ibarskoj magistrali usred sastanka s navodnim američkim obavještajcem Johnom Neighbourom, u čijoj su torbi pronašli dokumente kojima su teretili Perišića, prenosi servis BBC-a na srpskom.

Perišić je nakon toga podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade, a dvije godine kasnije, 2004, pred Vojnim sudom pokrenut je postupak zbog špijunaže. No prekinut je 2005, jer je Haški sud Perišića optužio za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, u Sarajevu i Srebrenici te za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

Nakon što je Perišić 2013. pred Haškim sudom u žalbenom postupku oslobođen, suđenje za špijunažu u Srbiji je nastavljeno 2014, ali i odmah zatvoreno za javnost. U petak je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora.

Rat je Perišića zatekao u Zadru, gdje je zapovijedao vojnim garnizonom, a od kolovoza 1993. do studenog 1998. bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije. Haški sud optužio ga je za ratne zločine u Sarajevu, Srebrenici i u raketiranju Zagreba u svibnju 1995. Prvostupanjska presuda na 27 godina zatvora izrečena je 6. rujna 2011. Godinu i pol kasnije, 28. veljače 2013, Žalbeno vijeće Haškog suda tu je presudu ukinulo, a Perišića oslobodilo svih optužbi.

“On je pred Haagom odbio bilo kakvu nagodbu i praktično oslobodio krivice Vojsku Jugoslavije za događaje u Srebrenici”, kazao je u petak, komentirajući u Beogradu presudu za špijunažu, Perišićev odvjetnik Novak Lukić.

Komentiraj