Splitska infektologinja: “Da smo se procijepili, imali bismo desetak hospitaliziranih, a imamo ih 106”

Infektologinja u KBC-u Split Mirela Pavičić Ivelja u nedjelju je komentirala kakvo je stanje u toj bolnici.

U KBC-u Split trenutno je hospitalizirano 106 osoba s covidom od čega je 20 osoba na respiratoru. U kolovozu je naglo porastao broj hospitaliziranih, a to se pripisuje turističkom otvaranju.

Svake je godine Mirela Pavičić Ivelja radila s oboljelima od gripe, a kaže da i u najgoroj sezoni gripe ovo nije usporedivo. “Ova je zgrada dovoljna za sve naše potrebe u sezoni gripe, a sad 40 kreveta, kojima raspolažemo na infektologiji, nije dovoljno pa smo se proširili na dva kata Križina na 150 kreveta jer su to mahom bolesnici koji trebaju kisik”, rekla je.

Očekuje daljnji rast broja novozaraženih, ali i hospitaliziranih. “Tijekom kolovoza imali smo strmi porast broja hospitaliziranih. Sad je rast kontinuiran i nije nagli. Nema lockdowna, život normalno teče, ali nismo se dobro procijepili”, istaknula je gostujući Dnevniku N1 televizije.

Smatra da se hrvatsla populacija dovoljno procijepila, sada bi u Splitu imali desetak hospitaliziranih covid-bolesnika. “A imamo ih 106 i 10 infektologa se ne može brinuti o njima, angažirali smo i druge kapacitete”, pojasnila je.

Mirela Pavičić Ivelja ističe da je riječ o izazovnom procesu. “Svi smo umorni, ali ovo je multidisciplinarni pristup, svi liječnici pomažu. Ovisno o broju hospitaliziranih, otvaraju se novi odjeli. To je neizbježno, dobro to odrađujemo”, rekla je.

Govoreći o dolasku hladnijih dana i zime kaže da je optimist. “Nadam se da će se ljudi više cijepiti, ali očekujem i dalje veći broj hospitaliziranih”, zaključila je splitska infektologinja.

Komentiraj